1515
BÖRSEN: ÖPPNING NED, SCANDIC EN RAPPORTVINNARE, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens OMXS30 öppnade onsdagens förkortade handelsdag i negativ riktning. Vaccinhoppet, som var en av de främsta orsakerna till stegrande index under inledningen av veckan, tycks ha svalnat av något. Scandic och Embracer var vinnare respektive förlorare efter att ha publicerat kvartalsrapporter.

Strax innan klockan 9.30 handlades storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,6 procent, i linje med de stora börserna i övriga Europa. Kinesiska börser hade under natten backat, samtidigt som japanska Nikkei steg i linje med en starkare yen.

Det var en riskflyende vinnarlista som renderades i öppningen; bland OMXS30-bolagen var Astra Zeneca främst, dryga procenten upp, efter ett USA-godkännande för Lynparza vid en form av spridd genmuterad prostatacancer medförande en milstolpsbetalning om 35 miljoner dollar från Merck.

Defensiva indexkollegor som Swedish Match, Getinge, SCA, Essity, Ericsson och Tele2 stod för ökningar, dock under procenten, medan övriga index backade. I botten fanns bank, verkstad och detaljhandel.

Ett flertal bolag öppnade böckerna under morgonen, varav de mest uppmärksammade var spelbolaget Embracer och hotellbolaget Scandic, varav den senare nämnda blev vinnare och den först nämnda förlorare.

Embracers aktie handlades ned med omkring 7 procent efter att omsättning och resultat sjönk i det fjärde kvartalet (januari-mars) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Pareto Securities konstaterade att rapportsiffrorna överlag var något bättre än väntat, men det faktum att bolaget skjuter på lanseringen av två AAA-titlar, att inga större förvärv annonserades och att aktiekursen ligger på all-time-high borgar för kursdepp.

Scandic Hotels aktie lyfte runt 5 procent. Delårssiffrorna var i linje med vad som meddelats preliminärt. Hotellkoncernen ser dock nu en ökning i beläggningsgraden ta fart efter tiden av virusplåga.

"Vi räknar med en successiv ökning av beläggningsgraden under maj och juni med några procentenheter per månad. När semesterperioden inleds räknar vi med en ytterligare förbättring till följd av nationella turismströmmar", skriver vd Jens Mathiesen.

En omvärdering av immaterialtillgångar, främst goodwill, renderar dock i en nedskrivning om nästan 3 miljarder kronor, vilket drog ned Scandics rörelseresultatet till -3,3 miljarder (321 miljoner).

Även Catena Media gavs rapportlyft, med runt 3 procent. Kundanskaffningsbolaget redovisade ett justerat ebitda-resultat här i linje med förhandsbesked från i slutet av april.

Resultatet före skatt för det första kvartalet, som bolaget inte offentliggjort sedan tidigare, landade på 9,5 miljoner euro (2,0).

Efter Catena Medias emission som aviserades i februari och med nuvarande tillväxt så är målet att sänka skuldsättningsgraden i relation till justerad ebitda inte långt borta, sade bolagets vd Per Hellberg till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan vinnare var Tempest Securities, som steg 9 procednt. Rapportförlorare var Neurovive Pharmaceutical, som redovisade sjunkande resultat och nollomsättning. Aktien var ned med 6 procent.

Clas Ohlsons aktie lyfte drygt 4 procent efter en köprekommendation från Kepler Cheuvreux.

På onsdagens agenda står ytterligare ett antal rapporter från mindre bolag.


Bild: OMXS30 onsdag den 20 maj

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?