1515
Annons
BÖRSEN: UKRAINA-ORO VÄNTAS SÄTTA REJÄL PRESS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas på måndagen pressas av att USA-börserna sjönk runt 2 procent på fredagskvällen efter Stockholmsbörsens stängning. USA uttalade i fredags att Ryssland har samlat fler trupper nära Ukraina och att en invasion kan komma när som helst. Oljepriserna har stigit rejält och teknikaktier har gått svagt internationellt.

I Asien har samtidigt kinesiska fastighetsföretag haft en tung dag sedan landets centralbank meddelat att dessa bolag inte kommer att nyttjas för att stimulera ekonomin på kort sikt.

Terminen för tyska DAX-indexet är ned 1,7 procent medan terminen för CAC40 indikerar en fransk börsnedgång på 1,9 procent. För svenskt vidkommande indikerar IG Markets förhandel ett svenskt börsfall på närmare 2 procent. I fredags sjönk det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 0,9 procent till 2.294.

Bland måndagens relativt få kvartalsrapporterande företag har investeringsbolaget Ratos meddelat en drygt dubblerad justerad nettovinst på 215 miljoner kronor. Kassaflödet tyngdes av planerad lageruppbyggnad i affärsområdet Consumer. Utdelningen höjs 26 procent till 1:20 kronor per aktie.

Nextsim har tecknat ett avtal om att licensiera teknik till det amerikanska medicinteknikföretaget Magnus Medical. Licensavtalets totala värde beräknas vara 19 miljoner dollar.

Permascand, som tillverkar elektrokemiska lösningar, har fått två order värda sammanlagt 100 miljoner kronor avseende elektrokemiska celler med kringutrustning.

Kontraktstillverkaren Notes fabrik i Kina sätts i karantän sedan en medarbetare varit i kontakt med en covid-positiv anhörig. Det omöjliggör produktion i vart fall fram till fredag. Bolaget upprepar dock sin syn om en fortsatt mycket stark utveckling med en försäljningstillväxt under första kvartalet i år på i storleksordningen 50 procent.

På temat företagsaffärer har Vestum ingått avtal om förvärv av Marbit som utför arbeten inom markanläggning och utemiljö och som under det senaste räkenskapsåret genererade en omsättning på 238 miljoner kronor.

Affärsvärlden rekommenderar köp av teknikkonsulten Afry. Företaget har på senare år haft problem som till stora delar har legat inom infrastrukturdelen, men bolaget adresserar problemen med ett sparprogram, noterar tidningen.

Även Cellavision, som utvecklar lösningar för digital blodanalys, får ett köpråd av Affärsvärlden efter ett bra 2021. Investeringarna inom hälsovårdssektorn bedöms öka kommande år för att minska den allt större vårdskulden.

Börsveckan ger köpråd till Svedbergs, Electrolux, Sandvik, Kindred och Attendo men sätter sälj på Probi.

Fastighetsbolaget Balder har fått höjd rekommendation från SEB Equities till behåll från sälj. I fastighetssektorn har även NP3 fått höjd rekommendation, från Handelsbanken till behåll.

Dagens Industri utfärdar en köprekommendation för konfektyrbolaget Cloetta. En låg värdering av aktien ger förutsättningar för god avkastning till en låg risk det kommande året, heter det.

På måndagen handelsdebuterar Purefun Group på Nasdaq First North. Bolaget driver och utvecklar e-handelsbolag i främst Norden. Det aktieerbjudande som Purefun gjorde inför noteringen tecknades till 335 procent. Teckningskursen var 25 kronor per aktie.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?