Annons
NEW YORK: HÖGRE RÄNTOR TYNGDE BÖRSERNA, S&P 500 -1,7% (OMS)

(Omsändning: skickades första gången på måndagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Måndagens USA-handel avslutades på det röda, med samtliga huvudindex minst en procent ned. Tioårsräntan rusade till treårshögsta, vilket satte press på börserna.

Vid börsstängning var Dow Jones industriindex ned 1,2 procent till 34.309, samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex föll 2,2 procent till 13.412. Breda S&P 500 sjönk 1,7 procent till 4.413, motsvarande en nedgång på 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Amerikanska statspappersräntor har fortsatt uppåt och såväl två- som tioårsräntan har noterat de högsta noteringarna sedan vårvintern 2019. Den amerikanska tioåringen lyfte 12 punkter till 2,78 procent.

En högre ränta brukar ses som negativt för tillväxtaktier. Det finns även en oro i marknaderna om den amerikanska centralbankens åtstramningar kommer att leda till en långsammare ekonomisk tillväxt.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade på måndagen att han inte nödvändigtvis skulle motsätta sig att få upp räntorna till en neutral nivå (en räntenivå som vare sig stimulerar eller stramar åt ekonomin) vid 2,25–2,5 procent vid slutet av året. Det är en takt som skulle kräva några 50-punktershöjningar vid kommande möten.

Han sade också att ekonomin har bra momentum och att det är en god chans att tillväxten kommer att fortsätta de kommande åren. Det är däremot svårt att förutspå när inflationen kommer att toppa och det kommer att vara ett tag innan inflationstrycket lättar, fortsatte han.

Bland bolagsnyheter steg Twitter 1,7 procent trots en initial nedgång. Bolagets nya storägare Elon Musk, Teslas vd, har bestämt sig för att inte ta plats i styrelsen. I förra veckan framkom det att Elon Musk köpt 9,2 procent av aktierna i mikrobloggsbolaget och att han skulle sätta sig i styrelsen.

Nio retirerade däremot 1,5 procent. Elbilstillverkaren har pausat produktionen på grund av restriktioner som har medfört störningar i leverantörskedjan. Bland andra aktier i sektorn föll Tesla 4,8 procent medan Xpeng och Li Auto tappade 2,2 respektive 2,4 procent.

Chiptillverkare föll också. Nvidia har sänkts till neutral från tidigare outperform av Baird. Aktien tappade 5,2 procent. Sektorkollegorna Qualcomm och Intel pressades 1 procent vardera, medan AMD ved ned 3,6 procent.

Citi anser att banken Wells Fargo är väl positionerad för en skakig makroekonomisk miljö och höjde rekommendationen till köp. Riktkursen sänktes däremot marginellt till 56 dollar. Aktien klättrade 1,2 procent till 49:33 dollar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera