1515
Annons
BÖRSEN: EUROPATERMINER PÅ MINUS, BOLIDEN INVESTERAR I AITIK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaterminerna handlades till minus inför måndagens öppning. I Asien var indexen brett ned samtidigt som amerikanska räntor stigit och dollarns stärkts efter ökad oro kring inflation och stramare finansiella förhållanden.

På nyhetsfronten kan noteras att Boliden presenterat ökade investeringar i Aitik och Scandinavian Biogas har vinstvarnat.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen ned 0,5 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,3 procent.

Förra veckans handel på USA-börserna avslutades med att Dow Jones steg 0,4 procent på fredagen medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex däremot tappade 1,3 procent. Breda S&P 500 sjönk 0,3 procent till 4.489, motsvarande en nedgång på 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna handlades i negativ riktning på måndagsmorgonen, med särskilt tonvikt vid den kinesiska aktiehandeln, där de stora indexen var ned med över 2-3 procent. Inflationen för mars månad kom under natten in klart högre än väntat.

Oljepriserna backade med över 2 procent i måndagens tidiga handel. Brent-priset låg på 100:46 dollar medan den amerikanska WTI-oljan kostade 95:99 dollar.

På svensk mark har Boliden lämnat besked om att bolaget ökar investeringarna i Aitik med 5 miljarder kronor de kommande två åren, varav 1 miljard kronor under innevarande år.

Scandinavian Biogas har varnat för att bolaget väntar sig att ebitda för första kvartalet 2022 kommer att vara markant lägre än planerat och bedöms bli cirka 4 miljoner kronor.

Empir Group har meddelat att avsiktsförklaringen med Vivabem Brasil ("Vibe") om ett så kallat omvänt förvärv av Vibe har löpt ut utan att något bindande avtal om förvärv har ingåtts.

Vidare har gruvbolaget Kopy Goldfields gjort en riktad nyemission om cirka 8,1 miljoner kronor till kurs 0:65 kronor per aktie och Beyond Frames Entertainment, inriktat mot AR och VR, har beslutat om en riktad nyemission av 1,4 aktier till en teckningskurs om 31:20 kronor per aktie.

På rekommendationsfronten har DNB Markets uppgraderat Resurs till köp från behåll och inlett bevakning av byggkomponentbolaget Lindab med rekommendationen köp och en riktkurs på 295 kronor.

Samtalsidentifieringsbolaget Truecaller får en köprekommendation av Dagens industri i analysen "Veckans Aktie" i måndagens utgåva av tidningen.

New Wave har ett bra år i ryggen med stärkta marginaler konstaterar Affärsvärlden i en analys i helgen och sätter köp på detaljhandelsbolaget.

Börsveckan ger köpråd för Nimbus och Viva Wine.

På måndagen börjar Renewable Ventures handlas på Spotlight. Bolaget som investerar i tillväxtbolag gjorde ingen kapitalanskaffning inför noteringen. Den senaste emissionen som gjordes i november 2021 gjordes till kursen 0:52 kronor per aktie, motsvarande 5:20 kronor efter en aktiesplit som gjordes i början på året. Då var värderingen av bolagets samtliga aktier knappt 10 miljoner kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera