1515
Annons
BÖRSEN: ÅTERTAGIT NÅGOT AV INLEDANDE NEDGÅNG, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid lunchtid stärkts något från förmiddagens djupare nedgång. Pandemiutbrottet i Kina, kriget i Ukraina och den amerikanska centralbankens besked om räntan senare i veckan styrde humöret som tog sig uttryck i relativt bättre utveckling för defensiva aktier.

Omkring klockan 12:15 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,8 procent till nivån 2.079. Aktier för 8,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Swedish Match föll 6,6 procent till botten av storbolagslistan. På måndagen meddelade bolaget att planerna på att knoppa av cigarrverksamheten läggs på is. FDA:s avslag på ansökan om försäljning av cigarrer i USA överraskade i viss mån bolaget och någon ny tidsplan för när cigarrdelen ska knoppas av går inte att ge, uppger vd Lars Dahlgren till Nyhetsbyrån Direkt.

Bankövervakande myndigheter i Europa har meddelat att ett generellt förbud för banker att dela ut pengar som svar på krisen i Ukraina är uteslutet. Nordea, som lyder under den europeiska centralbankens regler, steg 0,6 procent och gick bäst av storbankerna som överlag klarade sig bättre än index. Telia avancerade 1 procent, strax bakom Getinge som var upp 1,3 procent.

H&M:s försäljning under kvartalet december till februari ökade med 18 procent, vilket var 0,4 procentenheter under analytikernas förväntningar. Aktien återfanns på den nedre halvan av OMXS30 med ett tapp på 1,6 procent.

Oljan fortsatte ned från förra veckans topp och står nu strax över 100 dollar per fat. Fallet gav avtryck i oljebolagens kurser och IPC och Tethys Oil backade i området runt 6 procent.

Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för e-handelsbolaget Boozt till sälj med ny riktkurs 130 kronor och aktien föll 13 procent till 133 kronor.

Bland vinnarna fanns First North-bolaget Safello, som noterades under förra året. Kryptomäklaren har tecknat en avsiktsförklaring med Avanza om ett eventuellt samarbete inom handel med kryptovalutor på Avanzas plattform och aktien rusade drygt 60 procent.

Solcellstakleverantören Midsummer lyfte nära 6 procent med stöd av ett avtal med ett italienskt takföretag om försäljning av tunnfilmspaneler från Midsummers nya fabrik i landet.

Ellwee, som utvecklar eldrivna fyrhjulingar, förvärvar Alsike Maskin Entreprenadförsäljning för initialt 42 miljoner kronor och gör en företrädesemission på 75 miljoner kronor.

Ellwee har samtidigt släppt kvartalssiffror innehållande bland annat lägre bruttomarginal. Aktien tappade närmare 15 procent.

Oscar Properties har meddelat uppdaterade mål i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag. Det operativa målet om att fastighetsvärdet ska överstiga 20 miljarder kronor i slutet av 2024 kvarstår. Aktien var ned 3,3 procent.

Lås- och incheckningsbolaget Zaplox föll 10 procent efter besked om en företrädesemission på 37 miljoner kronor. Emissionen är säkerställd till 100 procent.

Addvise har slutfört den riktade emission som aviserades efter aktiemarknadens stängning på måndagen. Bolaget tillförs cirka 100 miljoner kronor vid teckningskursen 6:50 kronor. Aktien föll 8,5 procent till 6:30 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 15 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?