1515
Annons
SCANIA: ORDERINGÅNG SJÖNK 50% 4 KV, AVSÄTTNING TYNGDE RESULTAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lastbilstillverkaren Scania, som ingår i lastbilskoncernen Traton, redovisar en orderingång på 16.338 lastbilar och bussar för det fjärde kvartalet 2021, vilket motsvarar en nedgång med 50 procent jämfört med motsvarande period 2020.

"Komponentbristen, i synnerhet den på halvledare, gjorde att vi var tvungna att dra ner produktionsvolymen under tredje och fjärde kvartalen 2021. Produktionsstörningarna ledde till volymbortfall av lastbilar och ökade kostnader. Vi har även haft förhöjda kostnader för material och frakt i försörjnings- och leveransflödena", skriver Scanias vd Christian Levin i bokslutsrapporten.

Christian Levin påpekar vidare att trots en stark efterfrågan på lastbilar återspeglas den inte fullt ut i orderingången då Scania under det fjärde kvartalet varit restriktiva med orderläggningen på grund av redan stora orderböcker och produktionsstart av Scanias nya drivlineprogram.

Scanias rörelseresultat uppgick till -1.512 miljoner kronor (3.638) för det fjärde kvartalet. Resultatet påverkades negativt av en avsättning på 5.229 miljoner kronor med anledning av en dom från EU-domstolen hänförlig till EU-kommissionens konkurrensutredning.

Omsättningen för kvartalet blev 38.552 miljoner kronor (36.282), motsvarande en ökning med 6 procent.

Rörelsemarginalen, exklusive jämförelsestörande poster, blev 9,6 procent (10,0).Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera