1515
BÖRS: LIVLIG START PÅ BÖRSÅRET ENL AVANZA OCH NORDNET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsaktiviteten under årets första börsmånad har varit mycket hög och privatspararna nettoköper aktier för elfte månaden i rad.

Det framgår Avanzas och Nordnets respektive månadsrapporter över privatspararnas börsaktivitet i januari.

Privatspararna gör 450.900 affärer per dag i januari, det är en en ökning med 85 procent jämfört med samma månad i fjol, skriver Avanza.

Hos Avanza toppades månadens köplista av live kasino-bolaget Evolution Gaming som inkluderades i OMXS30 vid årsskiftet. Följt av Volvo och Investor.

Hos Nordnet toppade Investor, Evolution Gaming och Kinnevik.

Månadens säljlista hos Avanza toppas av Astra Zeneca och hos Nordnet var det Spotify, Sinch och Visa som var högt upp bland mest sålda i januari.

"Astra Zeneca har varit en favorit bland privatspararna senaste året samtidigt som antalet aktieägare tredubblats. Aktien har befunnit sig på köptoppen senaste kvartalet, men efter uppgången senaste månaden ser vi nu vinsthemtagningar", kommenterar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Nordnet lyfter fram att det i slutet av januari uppmättes den högsta handelsaktiviteten under en enskild dag i Nordnets historia.

"Den redan höga aktiviteten accelererade ytterligare i samband med de häpnadsväckande rörelserna i bolag som Gamestop, AMC och Nokia, i vilka sparare på forumet Reddit drev upp ett köptryck som fick aktierna att rusa och därmed orsaka enorma förluster för blankarna", kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Nordnet noterar också att laddstolpsbolaget Zaptec slår sig in högt upp på köplistan och att andra "gröna aktier" finns i köptoppen.

"Hållbarhetstrenden är här för att stanna, och den gröna omställningen är absolut nödvändig. Men rallyt i vissa av de så kallade ESG-bolagen kräver lite eftertanke. Värderingarna har dragit iväg, inte för att vinsterna väntas öka mycket kommande år, utan för att kapital från stora förvaltare flödat in i hållbarhetsstämplade bolag. Då ska man ha i åtanke att stora flöden snabbt också kan gå åt andra hållet", säger Frida Bratt.

I köptoppen hos både Avanza och Nordnet är kinesiska Tesla-utmanaren Nio.

"Nio har rusat i popularitet, antalet ägare via Nordnets plattform har på ett år ökat med häpnadsväckande 2.800 procent. Investerarna vill hitta 'nästa Tesla', kommenterar Frida Bratt.

Enligt Avanzas statistik ökade antalet affärer per dag hos Avanza med 34 procent i januari jämfört med december och med 94 procent jämfört med januari 2019. Hos Nordnet var motsvarande ökning 23 respektive 57 procent, enligt Avanzas statistik.

Ovanstående siffor är preliminära.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?