1515
NEW YORK: INGEN PANIK I BÖRSTERMINER TROTS KAOSET I WASHINGTON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börshandeln i New York gick på torsdagen mot en positiv start med fokus på aktier inom klimatsektorer efter att nyhetsflödet helt dominerats av Demokraternas valseger i Georgia och det blodiga upploppet där Trumpanhängare trängde sig in i kongressbyggnaden.

Tillträdande president Joe Biden har nu formellt tillerkänts segern i valet av kongressen efter det upplopp som slutade i fyra dödsfall när en mobb som samlats på uppmaning av Donald Trump för att protestera mot elektorsräkningen trängde sig förbi säkerhetsspärrar.

Efter evakuering och några timmar av uppehåll återupptogs räkningen av delstaternas röster och Joe Biden blev klar som slutgiltig segrare under torsdagsmorgonen svensk tid.

New Yorks börser höll emot trots den unika händelseutvecklingen kring landets högsta politiska församlingar på onsdagen, och den positiva utvecklingen fortsatte i terminshandeln på torsdagen. Dow Jones industriindex noterades på ny rekordnivå vid stängning.

Samtliga de tre stora indexen, S&P 500, Dow Jones och Nasdaq Composite, gick mot öppning 0,4-0,8 procent upp, med en återhämtning för flera av de stora techbolag som föll tillbaka när valresultatet från Georgia klarnade på onsdagen.

"Big tech", med primärt Facebook, Apple, Amazon och Google, har spåtts gå en tuffare tid till mötes med nya konkurrensutredningar under en nu helt ohämmad Joe Biden. Det är första gången på 10 år som Demokraterna nu får full kontroll över kongressens båda kamrar och Vita huset.

Enligt investmentbanken Goldman Sachs analytiker ser det därmed ljusare ut för den amerikanska ekonomin. Goldman Sachs förväntar sig en amerikansk tillväxt på 6,4 procent i år, mot tidigare prognos om 5,9 procents tillväxt, skriver Bloomberg News.

De förbättrade utsikterna för ekonomin tillskrivs det faktum att det nu hålls för troligt att ett finansiellt stödpaket på ytterligare 750 miljarder dollar kommer att antas under årets första kvartal och att ytterligare 300 miljarder dollar går till amerikanska hushåll, något senatens blivande talman Chuck Schumer preciserat som den primära frågan efter tillträdandet mot slutet av januari.

Något som stack ut på uppsidan i torsdagens förhandel var klimatnära bolag. Flera av dem såg notabla ökningar redan på onsdagen, bland dessa Tesla som steg 2,8 procent och därefter fortsatte upp med ytterligare omkring 3 procent i förhandeln.

Flera utvecklare av gröna energinät, som amerikanska Nextera Energy, Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure och Enphase Energy, handlades upp rejält under onsdagen och fortsatte högre i torsdagens förhandel.

På makrosidan har antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA redovisats. Antalet minskade med 3.000 personer förra veckan och uppgick till 787.000 personer, enligt statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Analytiker hade räknat med 800.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Trading Economics konsensusprognos.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,38%
Terminen för S&P 500 +0,57%
Terminen för Nasdaq 100 +0,83%
2-åriga USA-räntan +0,0041 till 0,1415%
10-åriga USA-räntan +0,0220 till 1,0609%
Olja, US WTI +0,16% till 50:71 dollar/fat
Olja, Brent -0,20% till 54:19 dollar/fat
EUR/USD -0,0048 till 1:2276

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?