1515
Annons
JOHNSON & JOHNSON: SKANDALOMSUSAD BABYPUDER-ENHET I KONKURS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson har startat ett dotterbolag för att hantera de tusentals stämningar från personer som hävdar att de fått cancer av bolagets talkpulver – även kallat babypuder - varpå bolaget försats i konkurs, framgår av ett pressmeddelande.

Kritiker hävdar att draget är ämnat att begränsa framtida utbetalningar, då endast dotterbolaget kan utmätas av de som stämt Johnson & Johnson för att ha drabbats av skandalen som i början av 2018 försatte aktiekursen i fritt fall mot bakgrund av anklagelser om att pudret innehållit asbest.

Johnson & Johnson har hävdat att anklagelserna är falska och att babypudret inte förorsakar cancer, men talk är dock ett mineral vars förekomst i naturen ofta är i närheten av asbest.

En granskning av läckta interna dokument genomförd av nyhetsbyrån Reuters under 2018 visade dock att Johnson & Johnsons babypuder inte bara innehållit asbest, utan också att bolaget dessutom visste om att ämnet ibland smittat talkprodukter.

Av granskningen framgår att bolagets talk ibland varit asbestsmittat åtminstone mellan 1971 och 2001. De tidigaste förekomsterna fanns dock konstaterade så långt tillbaka som 1957. Sentida utredningar av USA:s läkemedelsmyndighet FDA har dock klarlagt att inget asbest för närvarande finns att spåra i produkterna.

Asbestfibrer är farliga att andas in då dessa kan orsaka allvarliga lungsjukdomar och cancer. Den vanligaste formen som drabbar personer som exponerats för asbest är mesoteliom, en allvarlig tumörform.

Johnson & Johnson har stämts av tiotusentals personer som hävdar att kosmetisk talk orsakat cancerformen, och flera stora fall har redan renderat i att skadeståndsersättningar på flera miljarder dollar betalats ut. Bland annat föll en dom i delstaten Missouri där 22 drabbade kvinnor tillerkändes totalt 4,7 miljarder dollar i skadestånd.

Under förra året upphörde Johnson & Johnson med försäljningen av babypudret i USA och Kanada efter att intäkterna från produkten rasat med 60 procent på tre år.

Draget att försätta det nystartade dotterbolaget i konkurs är för allas bästa, enligt Johnson & Johnson.

"Vi står fortsatt bergfast bakom säkerheten i vår kosmetiska talk, men anser att en snabb lösning i den här frågan är i allas bästa intresse", säger bolagets juridiske chef Michael Ullman.

Advokater för de stämmande parterna ser dock annorlunda på saken.

"Den här är ett justitiemord. Strategin är ett medvetet försök att stoppa fler fall och därmed begränsa Johnson & Johnsons slutnota till cancerlidande kunder som drabbats på grund av användning av babypuder-produkter som innehöll asbest", sade advokaten Mark Bratt.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera