BÖRSEN: NEDGÅNG I TUNGVIKTARE PRESSADE INDEX, OXS30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände ned på måndagen efter en stark avslutning förra veckan. Astra Zeneca och Ericsson var några av de tungviktare som satte press på index. Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 0,7 procent till 1.718. Aktier för 25,7 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under dagen.

Ericsson tappade 2 procent. Telekombolaget gör en nedskrivning om 1 miljard kronor andra kvartalet relaterat till tillgångar i Kina. Ericsson påminner också om att det har tagit hem nya kontrakt från större operatörer i Kina och att dessa kontrakt, som initialt har lägre marginaler, väntas tynga marginalen i andra kvartalet.

Astra Zeneca sjönk 2,7 procent. Läkemedelsbolaget befinner sig inte i samtal om en sammanslagning med amerikanska Gilead, rapporterade CNBC på eftermiddagen efter mediauppgifter under helgen om att bolaget sonderar möjligheterna till ett samgående med Gilead, som ligger bakom läkemedlet Remdesivir för behandling mot covid-19.

Swedish Match toppade förlorarlistan med minus 4,4 procent, följd av Kinnevik som sjönk 3,7 procent. Kinneviks storägare Cristina Stenbeck sålde under maj totalt nästan 1 miljon B-aktier i investmentbolaget. Bland förlorarna fanns också Atlas Copco och Securitas med kurstapp på nära 3 procent.

På den tunnare vinnarsidan inom OMXS30 återfanns några bankaktier. Bäst gick Handelsbanken som klättrade 3,8 procent, följd av Swedbank och Nordea med +2,6 respektive +2,4 procent.

Kärnkraftsbolaget Studsvik rusade 12,8 procent efter att DI skrivit om att bolaget står inför ett mångårigt kontrakt värt miljardbelopp om hantering av norskt kärnavfall.

Scandic Hotels fortsatte upp med 5,7 procent efter att ha meddelat att bokningsläge och beläggningsgrad för bolagets hotell fortsatt att gradvis förbättras sedan bottennivån i mitten av april, vilket är i linje med tidigare prognos.

Försäljningen i de svenska Ica-butikerna steg 7,9 procent i maj jämfört med motsvarande månad i fjol. Ica-aktien var upp 1,4 procent.

Husqvarna gick också mot strömmen när aktien steg 2 procent. Nettoomsättningen i april och maj minskade cirka 12 procent och om trenden fortsätter väntas den gå ned cirka 10 procent för hela andra kvartalet.

"Vi har gott självförtroende efter utvecklingen i maj, och vad vi ser här i juni", säger Husqvarnas finanschef Glen Instone till Nyhetsbyrån Direkt.

DI uppmärksammade att New York-börsen fått ett nytillskott i form av en börshandlad fond inriktad på spelsektorn. Flera av innehaven är noterade på Stockholmsbörsen och har gått starkt sedan fondlanseringen. Tyngst av Stockholmsbolagen väger i dagsläget Kambi, som var upp 8,3 procent på måndagen. Börsveckan satte också köpstämpel på Kambi och Nordea höjde riktkursen.

K-Fastigheter, som fått säljrekommendation av DI tappade nära 7 procent.

Mjukvaruteknikbolaget Terranets aktie handelsstoppades 58 procent upp på eftermiddagen, sedan Nyhetsbyrån Direkt rapporterat att vd under en bolagspresentation avslöjat att bolaget har ett samarbete med Walt Disney.


Graf över OMXS30 index den 8 juni:

image


Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?