1515
BÖRSEN: BALDER OCH MATCH VINNARE PÅ STARK BÖRS, OMXS30 +2,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens styrka tilltog under måndagseftermiddagen. Uppgången var bred och ingen aktie i storbolagsindexet OMXS30 stängde på minus.

Swedish Match och Sandvik låg i topp bland storbolagen medan Volvo och Ericsson visade sämst utveckling.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 2,1 procent till 1.799. Även på de ledande Europabörserna syntes uppgångar på 2,0-2,4 procent.

Aktier för 15,1 miljarder hade omsatts i Stockholm. Stängda marknader på måndagen i USA, med anledning av firandet av Labor Day, ledde till en mer dämpad aktivitet än vanligt.

Swedish Match stängde 4,5 procent högre på 685:60 kronor. Barclays har uppgraderat aktien till övervikt från tidigare jämvikt och satt en ny riktkurs på 800 kronor.

Sandvik visade också styrka, med en uppgång på 3,9 procent, följt av Skanska och Boliden som steg 3,7 respektive 3,5 procent.

Volvo återfanns i andra änden av indexet med en oförändrad kurs. SEB har nedgraderat aktien till behåll (köp) och hänvisar till att lastbilstillverkaren står inför stora utmaningar det kommande årtiondet, vilket enligt banken ökar risken i aktien.

Även Ericsson gick sämre än index, +0,4 procent, och Nokia backade 3,3 procent. Konkurrenten Samsung Electronics har tecknat ett avtal med amerikanska Verizon gällande 5G-utrustning värt cirka 6,6 miljarder dollar.

SCA lyckades med en uppgång på 0,8 procent inte heller riktigt hänga med i indexuppgången. Pareto har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Bostadsutvecklarna Bonava och JM stärktes 5,1 procent respektive 2,1 procent. Börsveckan rekommenderar köp i båda.

I övrigt i fastighetssektorn gick Balder upp 6,4 procent efter förvärvet av 50 procent av norska Anthon B Nilsen Eiendom till ett marknadsvärde om cirka 3 miljarder norska kronor.

Kungsleden handlades i sin tur upp 4,5 procent. Finansmannen och fastighetsinvesteraren Ilija Batljan har köpt ytterligare drygt 620.000 aktier i Kungsleden under augusti.

Qliro rusade 11 procent, efter att ägardatatjänsten Holdings månadsuppdatering visat att finansmannen Staffan Persson, en gång grundare av Neonet, under augusti har gått in i e-handels- och betallösningsbolaget.

Millicom stärktes 5 procent. Kinnevikveteranen Vigo Carlund har under sommaren köpt aktier för i grova drag nästan 80 miljoner kronor i den Latinamerikafokuserade operatören.


Skistar har sett en ökning på 33 procent för bokningen av objektsnätter under jul- och nyårshelgen i jämförelse med föregående år. Aktien steg 7,7 procent.

Carnegie har inlett bevakning av forskningsbolaget Cantargia med en köprekommendation. Aktien var upp 19 procent.

Stora rörelser visade Drillcon, som stärktes drygt 23 procent efter ett borrkontrakt med Trafigura Mining Group, och Corline Biomedical, som rusade närmare 25 procent efter ett licens- och leveransavtal med kanadensiska Kardium.

Challenger Mobile rusade initialt efter förvärvet av gamingbolaget Battlecamp. Spotlight meddelade att Challenger kommer genomgå en ny noteringsprövning med anledning av verksamhetsförändringen, varpå aktien stängde ned 12,7 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?