INFLATION: DÄMPADE PRISPLANER HOS EGENFÖRETAGARE – SEB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oron för stigande inflation har ökat markant på senare tid. Bland Sveriges enmansföretagare är det dock en rätt liten andel som räknar med att höja sina priser, enligt en undersökning från SEB som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi har en inflationsoro, driven av stigande långräntor i USA och alla stimulanspaket världen över. En bra temperaturmätare är då att fråga företagen själva om de kommer att höja sina priser. Frågar man enmansföretagare är det bara en fjärdedel som räknar med att höja priserna. Det tyder på att inflationsoron nog kan vara överdriven", säger SEB:s företagarekonom Américo Fernández till Nyhetsbyrån Direkt.

SEB har i företagarindikatorn, en undersökning bland enmansföretagare, ställt ett antal extrafrågor om vad företagen ser för möjligheter och har för planer för prishöjningar. Hälften – 51 procent – bedömer att det finns utrymme att höja priserna men endast 27 procent räknar med att faktiskt höja priserna det närmaste året.

"En ganska liten del, bara var fjärde enmansföretagare, räknar med att höja priserna. Då är detta en grupp som, om några, verkligen skulle behöva höja sina priser eftersom omsättningen i många fall rasat under pandemin samtidigt som kostnaderna till stor del varit bestående. Men de ser inte det utrymmet", säger Américo Fernández.

Bland de enmansföretagare som planerar prishöjningar handlar det i genomsnitt om en höjning med 2,2 procent.

"Det är en normal prishöjning som man behöver göra för att hålla jämna steg med kostnaderna i verksamheten. Det är inte höjningar för att ta igen förlorad mark", säger Américo Fernández.

Det vanligaste skälet för att höja priset är kostnadsökningar i verksamheten, vilket 55 procent av de företagare som planerar att höja priserna uppger som orsak. Näst vanligast är att öka vinsten, vilket 32 procent uppger.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?