1515
HALVLEDARE: LAGERKOSTNADER MÅSTE DELAS MED KUNDER - STMICRO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala halvledarbristen väntas leda till en global maktkamp mellan tillverkarna och dess kunder om hur försörjningskedjan hanteras och vem som ska betala för kostnaden att hålla ett lager.

Det säger Jean-Marc Chéry, vd för den europeiska halvledartillverkaren STMicroelectronics, i en intervju med Financial Times.

Enligt Chéry måste kunderna acceptera att deras "dröm är över" och de kan glömma att halvledartillverkarna ska agera bank.

Han beskriver relationen mellan halvledartillverkarna och vissa större kunder som "obalanserat" och att företag som hans eget tvingades sitta med stora lager för att hantera just-in-time-kedjan, där lagernivåer hålls på miniminivå för att undvika kostnader.

Chéry räknar med att det värsta av bristen kommer att vara över innan året är slut och säger att det då kommer komma en tid för att diskutera lärdomarna av krisen.

Liknande varningar har kommit från andra håll och Financial Times påpekar att den tyska halvledartillverkaren Infineon i mars varnade för att bilföretag behöver en annan modell för att köpa in halvledare.

Under våren har en svår utbudsbrist av halvledare drabbat just fordonsindustrin, som tvingats till produktionsstopp på grund av att det saknas chip för elektroniska komponenter i bilar och lastbilar. Detta är något som bland annat drabbat Volvo, Volkswagen och Daimler.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?