Annons
NEW YORK: TEKNIKBOLAG I TOPPEN PÅ STARK BÖRS, S&P 500 +1,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande amerikanska börserna stängde brett uppåt på torsdagen efter en svag inledande handel. Teknikbolag återfanns i toppen samtidigt som Microsoft sänkte prognosen för kvartalet. Oljepriset var även volatilt efter att Opec+-medlemmarna kom överens om att öka produktionen med 648.000 fat per dag under juli och augusti.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,3 procent till 33.248. Nasdaqs kompositindex klättrade 2,7 procent till 12.317, samtidigt som breda S&P 500 adderade 1,8 procent till 4.177. Räknat från Stockholmsbörsens stängning steg S&P 500 1,5 procent.

De 13 medlemsländerna i Opec och de tio icke-medlemmarna som medverkar vid mötet har pressats av USA och Europa att öka produktionen i spåren av Rysslands invasion av Ukraina som har skickat upp oljepriserna över 100 dollar per fat senaste månaderna.

Efter att oljan handlades volatilt under dagen var WTI-oljan vid börsstängning upp 2,2 procent till 117:34 dollar per fat. Nordsjöoljan Brent ökade 1,9 procent till 118:06 dollar per fat.

På fredagen publiceras den officiella jobbsiffran för maj, något som investerare har särskilt riktat blickarna mot efter att Fedchefen Jerome Powell har uttryckt en oro för att den håller på att överhettas. En överhettat arbetsmarknad kan i sin tur spä på inflationen ytterligare.

En indikation på den kommande statistiken kom redan under torsdagen när data över privat sysselsättning för samma månad publicerades av ADP.

Statistiken visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 128.000 personer i maj. Enligt Trading Economics väntades en ökning med 300.000 personer. Konsensusprognosen inför fredagens siffra ligger på 325.000.

Bland de amerikanska bolagen sänkte Microsoft prognosen för det innevarande kvartalet. Bolaget spår nu ett resultat per aktie inom intervallet 2:24-2:32 dollar, en sänkning från föregående prognos där bolaget spådde ett resultat per aktie mellan 2:28 och 2:35 dollar.

Även prognosen för omsättningen justerades ned till 51,9-52,7 miljarder dollar från 52,4-53,2.

Anledningen till de sänkta utsikterna hänvisades av bolaget till ofördelaktiga valutakursförändringar.

Microsoftaktien bjöd på en utveckling under de övriga teknikjättarna och stängde på plus 0,8 procent till 274:58 dollar. Jämförelsevis steg Alphabet och Apple 3,3 respektive 1,7 procent. Tesla och Amazon var upp 4,7 respektive 3,2 procent.

Bland torsdagens förlorare återfanns Hewlett Packard Enterprise vars aktie föll 5,2 procent efter att ha levererat ett resultat för det senaste kvartalet som var marginellt lägre än analytikernas förväntningar. Bolaget uppgav dock att marginalerna står emot bra i miljön med högre inflation och störningar i leveranskedjorna.

Starkare gick det för Chewy, e-handlare med fokus på husdjur. Aktien steg 23,5 procent efter att ha bjudit på en överraskande vinst för senaste kvartalet och levererat en prognos som var högre än analytikerkollektivet hade räknat med.

Molntjänstbolaget Salesforce handlades också fortsatt starkt efter flera dagars uppgång sedan kvartalsrapporten som publicerades på tisdagskvällen. Aktien avancerade 6,9 procent på torsdagen och är hittills denna vecka upp närmare 15 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 2 punkter till 2,91 procent.


Graf: S&P 500 torsdagen den 2 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera