BÖRSEN: VÄNDE UPP, TELE2 & ASSA ABLOY DRAGLOK, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i negativt territorium under stora delar av tisdagen, men vände upp under eftermiddagen. Tele2 och Assa Abloy agerade draglok.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 1.925. Aktier för cirka 19,9 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

Assa Abloy steg 2,4 procent under hög omsättning utan större synlighet i flödet av bolagsnyheter. I topp fanns även Astra Zeneca, upp 2,1 procent. Läkemedelsbolaget har fått interimsresultaten från fas 3-studien med vaccinkandidaten AZD1222 mot covid-19 publicerade i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Teleoperatörerna gick också starkt, särskilt Tele2 med en uppgång på 2,9 procent. Telia steg 2 procent.

I den nedre delen av listan förlorade H&M 0,8 procent. Enligt månadsstatistik från branschtidningen Textilwirtschaft minskade försäljningen i tyska klädbutiker med 26 procent under november jämfört med motsvarande månad året innan.

Vicore Pharma stod för dagens raket och steg närmare 23 procent efter att forskningsbolaget redovisat positiva övergripande resultat i Attract-studien vid behandling av patienter smittade av coronaviruset.

Högt upp på huvudlistan fanns också Serneke som har tecknat ett totalentreprenadsavtal värt cirka 200 miljoner kronor med Örebro Universitet. Byggbolagets aktie slutade upp 7,1 procent för dagen.

Beijer Ref har fått en ny storägare i form av EQT som har köpt 29,6 procent av aktierna, motsvarande 26,4 procent av rösterna. Den nya storägaren uppskattades av investerarna som handlade upp aktien 7,3 procent.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade på en presskonferens att de svenska fjällorterna ser ut att kunna hållas öppna. Det gynnade Skistar som vände tvärt upp efter beskedet och slutade dagen med en uppgång på 7,1 procent.

I botten samsades Atrium Ljungberg med Scandic. Hotellbolaget rapporterade en genomsnittlig beläggningsgrad i november om cirka 20 procent och föll 4,2 procent. DNB har sänkt sin rekommendation för Atrium Ljungberg till sälj och investerarna tog analyshuset på orden och sänkte aktien 4,8 procent.

Dometics amerikanska kund Thor Industries, som tillverkar husbilar och husvagnar, kom med en delårsrapport som visade på ökat resultat och försäljning i det gångna kvartalet. Dometic vände från oförändrad nivå tidigare på dagen till en uppgång på 2,3 procent.

MTG stärktes 3 procent till 133:70 kronor. Nordea har höjt riktkursen till 153 kronor (149) efter MTG:s besked på måndagen att bilda ett nytt holdingbolag för sin gamingverksamhet. Enligt Nordea är det ett drag som lägger grunden för att MTG blir mer aktiva med förvärv inom gaming.

Rejlers gick upp 4,6 procent till 158 kronor. Danske Bank har inlett bevakning med köp och riktkurs 168 kronor.

Sjukvårds- och labbleverantören Addvise stärktes 18,7 procent till 1:34 kronor. Redeye har inlett bevakning med en värdering på 2:00 kronor per aktie i ett basscenario.

Bayn Group som på måndagen meddelade en nyemission som tillförde bolaget 81 miljoner kronor steg 11 procent. Pengarna skall användas till förvärv och i samband med att emissionen aviserades på måndagskvällen meddelades även att ett nytt förvärv inom dryckesmarknaden står för dörren.


Graf över OMXS30 under tisdagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?