1515
CASTELLUM: FINNS INGEN LOGISK FÖRKLARING TILL AFFÄREN - ARNHULT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Castellums största ägare Rutger Arnhult är skarpt kritisk till att fastighetsbolaget sålt ytterligare 53 fastigheter för nästan 5 miljarder till Blackstone.

"Jag har väldigt svårt att förstå den industriella logiken bakom försäljningen. Det är inte på något vis så att Castellum har behov av att frigöra kapital nu när man lagt försöket att förvärva Entra bakom sig. Därav finns det ingen logisk finansiell förklaring", säger Rutger Arnhult till Nyhetsbyrån Direkt.

Castellum sålde tidigare i år, i ett första steg, 39 fastigheter till Blackstone för 5,0 miljarder kronor. Den affären ingick i en större överenskommelse med Blackstone där det andra steget, en försäljning för drygt 13 miljarder kronor, var villkorad att budet på Entra gick igenom, ett bud värt den bra bit över 30 miljarder norska kronor som Castellum drog tillbaka i måndags den här veckan.

På onsdagen meddelade Castellum att bolaget ändå går vidare med en del av den andra fasen i den föreslagna affären. Majoriteten av de fastigheter som omfattas av den nya affären är logistikfastigheter, något Rutger Arnhult skjuter in sig på i sin kritik.

"Det är mycket hård konkurrens om fastigheter inom logistik, så att enkelt ersätta denna stora volym med en ny som avkastar detsamma är snudd på omöjligt. Man kan addera nya egna projekt som ger något högre avkastning, men detta tar lång tid. Det är såklart också så att nya projekt är något Castellum kan och bör göra alldeles oavsett", säger han och tillägger, återigen, att Castellum inte har någon brist på kapital.

Castellums vd Henrik Saxborn sade till Direkt på onsdagen att han hade noterat att Rutger Arnhult luftat sina åsikter i ämnet. Henrik Saxborn försvarade också affären och motiven bakom.

"Genom denna affär fortsätter Castellum sin strategiska portföljförflyttning via försäljning av ett färdigutvecklat bestånd för att kunna växa på de främsta tillväxtpositionerna och utveckla det mest moderna och flexibla logistik/lager-erbjudandet i Norden", citerades han i Castellums pressmeddelande om den senaste affären med Blackstone.

Rutger Arnhult å sin sida menar att Castellum skulle ha behållit de kundrelationer inom logistik som avslutas i och med affären, och parallellt utveckla nya och moderna logistikfastigheter. Då hade, enligt Rutger Arnhults förmenande, bolagets balansräkning utnyttjats mer effektivt.

"Tyvärr blir effekterna av denna affär att tillväxten framöver blir något sämre och att vinstutvecklingen per aktie kommer ta lite stryk", fortsätter han.

Åsiktsskillnaderna om affären kan ses mot bakgrund av att en majoritet i Castellums valberedning vill se Rutger Arnhult som ny ledamot och som ny ordförande i styrelsen.

Bolagets näst största ägare, Stichting Pensioenfonds ABP, och flera styrelseledamöter har protesterat mot detta ordförandeförslag och bland annat hävdat att Rutger Arnhult kommer att vara involverade i konkurrerande verksamhet, även om han, som utlovat, lämnar uppdragen i Klövern och Corem.

Rutger Arnhult äger cirka 15 procent av aktierna i Castellum. Stichting Pensioenfonds har runt 6 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?