1515
INFLATION: VAKSAMMA PÅ EVENTUELLT TRENDSKIFTE – OXFORD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oxford Economics tror fortsatt inte att det skett något regimskifte mot en högre inflation, men inflationen har kommit in högre än väntat i en lång rad länder på sistone och utvecklingen framöver är genuint osäker.

Det skriver de i ett marknadsbrev där de trycker på att de senaste inflationsöverraskningarna verkligen förtjänas att ägna stor uppmärksamhet åt.

Oxford Economics konstaterar att inflationen i USA överraskade rejält på uppsidan i april, med den högsta månadsvisa uppgången i kärn-KPI på 40 år. Även i en rad andra länder har inflationen överraskat på uppsidan på sistone, vilket gör att man inte direkt kan avskrivna det som brus.

"Men det är omöjligt att nu med säkerhet säga om det starkare inflationstrycket på kort sikt främst beror på volatilitet och tillfälliga faktorer, såsom att prishöjningar tidigarelagts, eller är ett tecken på att pandemin har utlöst långsiktiga förändringar i processen hur inflation genereras. För närvarande fortsätter vi att tro den dominerande kraften är den förra, men vi är vaksamma för alla starka bevis för att ett mer strukturellt skifte spelar en roll", skriver de.

Oxford Economics konstaterar att varuinflationen nu är klart högre än tidigare, vilket kan förklaras av en ovanligt stark efterfrågan i kombination med rubbade värdekedjor.

Fortsatta prisuppgångar ligger också i korten de närmaste månaderna, då det kommer att ta tid att reda ut flaskhalsar i frakter och brist på halvledare. På lite längre sikt, in i 2022, kan man dock tänka sig att varuinflationen åter blir negativ, som den brukar vara.

Samtidigt väntar också högre tjänsteinflation när allt fler ekonomier återöppnar, även om det i dagsläget mer ser ut som att företag höjer priser i linje med hur de gjorde före pandemin snarare än att skulle höja dem mer nu.

"Men tjänsteföretag kan se återöppning som ett lägligt tillfälle att höja priserna, vilket leder till en större ihopklumpning av prishöjningar än normalt", skriver Oxford Economics.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?