Annons
BÖRSEN: FÖRHANDEL VISAR LITEN UPPGÅNG, ALFA OCH SKF RAPPORTERAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en stark avslutning i New York i tisdags och ännu en rapporttät morgon väntas Stockholmsbörsen stiga på onsdagen.

Bland dagens rapporter finns bland andra Volvo Cars, Alfa Laval, Telia och SKF.

Runt klockan 08.20 indikerade förhandeln hos IG en rörelse uppåt i Stockholm på 0,3 procent. Sentimentet verkade vara glatt sedan börserna i New York avslutat tisdagshandeln nära dagshögsta. S&P 500 stärktes 2,8 procent, vilket motsvarade en uppgång på 0,7 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Även ute i Europa var riskviljan högre. Terminshandeln visade ett avancemang för både Tysklands och Frankrikes storbolagsindexet i häradet 0,5 procent.

Biltillverkaren Volvo Cars redovisade ett rörelseresultat exklusive andelar i intressebolag på 4,6 miljarder. Det var en bit under Infronts konsensusestimat på 5,2 miljarder. Analytikerna räknade på en extraordinär post hänförlig till noteringen av Polestar på 4 miljarder kronor, vilket var lägre än utfallet på 6,2 miljarder. Nettoomsättningen kom in under förväntningarna.

Volvo Cars prognosticerar att försäljningen framöver blir i linje med eller lägre jämfört med 2021. Det motsvarar en sänkning från tidigare prognos från första kvartalets delårsrapport om att försäljningen skulle vara i linje med 2021.

För verkstadsbolaget Alfa Laval var omsättningen på 11,9 miljarder ungefär i linje med förhandstipsen, medan orderingången och det justerade ebita-resultatet kom in högre än väntat. Bolaget gav även en prognos för det tredje kvartalet, där efterfrågan förväntas att bli lägre jämfört med det gångna kvartalet. Kortsiktigt förväntas efterfrågan i de flesta marknader ligga kvar på en god nivå, skrev vd Tom Erixon i rapporten.

Kullagerbolaget SKF:s justerade rörelseresultat var under förväntningarna, medan omsättningen kom in något högre. Den organiska tillväxten var 5,4 procent, vilket var högre än förhandstipsen på -1 procent. Fortsättningsvis spår SKF att den organiska tillväxten i det tredje kvartalet blir ett högt ensiffrigt tal.

Teleoperatören Telia prickade förväntningarna avseende både ebitda-resultatet före engångsposter, som landade på drygt 7,7 miljarder kronor, och nettoomsättningen.

Vidare har Billerud Korsnäs och BHG också rapporterat.

Den förstnämndas kvartalssiffror var högre än analytikerna trott och nettoresultatet på 1,4 miljarder kronor var närmare 25 procent över konsensus. E-handlaren BHG Group, som pressats nästan 70 procent i år, rapporterade i sin tur både ett justerat rörelseresultat och nettoomsättning över estimaten.

På tisdagskvällen rapporterade Netflix ett resultat över förväntningar, men blickarna riktades mot abonnentsutvecklingen. Både marknaden och Netflix räknade med ett tapp på 2 miljoner för det gångna kvartalet, men utfallet var knappt 1 miljon. För kommande kvartal spås en abonnentsökning på 1 miljon. Aktien lyfte i efterhandeln, samtidigt som flera sektorkollegor steg. På den svenska streamingmarknaden finns Viaplay.

Senare inpå dagen väntas rapporter från bland andra Epiroc, Nolato och ett par finländska verkstadsbolag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera