1515
Annons
GRUVOR: SKRÄMMANDE CHIPRISK HOS VERKTYGSPRODUCENTER - POLYMETAL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ryska guldgruvekoncernen Polymetal varnar för att bristsituationen i leverantörskedjan av chip nu kommer slå mot råvarusektorn på ett liknande sätt som hittills främst drabbat fordonstillverkare. På tillverkningssidan finns flera svenska bolag.

Problem i leverantörskedjor liknande dem som drabbat fordonstillverkare såsom Toyota, Volvo och Scania, som befinner sig mitt i en situation där utbudet helt enkelt inte kan mätta efterfrågan efter pandemin vilket lett till produktionsstopp på bilfabriker, spås av Polymetal snart också drabba gruvornas leverantörer.

Polymetals vd Vitaly Nesis, uttalar sig i en intervju med Financial Times om att det rör sig om allt från större fordon och maskineri till mindre verktyg i en tillverkningsindustri där svenska bolag som bland annat Epiroc, Sandvik, Atlas Copco, Alfa Laval och nämnda Volvo finns representerade.

"Toyota är inte ensamma, chipbristen är väldigt verklig och jag är oroad. Det här är en väsentlig risk", sade Vitaly Nesis.

En stundande verktygsbrist är också bara ett av de pristryck som just nu tynger gruvsektorn. Högre utgifter för personal och löner samt råvaror som diesel och stål har redan bidragit till att dra upp kostnadssidan väsentligt.

Under andra halvåret förväntar sig Polymetal att "pågående inflationstryck" ska leda till att året i sin helhet landar på 25 procent högre kostnader, något även förbeställningar av gruvverktyg som dessutom måste göras mot en premie bidrar till.

"Vi ser den här bristsituationen och har tagit steg för att förebygga de svårigheter som väntar i spåren av detta. Det kan bli väldigt smärtsamt och vi skräms faktiskt av vad som kan komma att vänta framöver", sade vd:n till Financial Times.

Epirocs vd, Helena Hedblom, vittnade om bristsituationen i samband med bolagets delårsrapport i juli och sa att utmaningarna kring inköp och transporter spås bestå under andra halvåret.

"Vi har fortfarande utmaningar i logistikkedjan, men påverkan på intäkterna var begränsad under andra kvartalet", skrev hon på temat i delårsrapporten.

Samtidigt är prognosen att efterfrågan på både utrustning och eftermarknad kommer att ligga kvar på en "stabil hög nivå" på kort sikt.

Även i Sandvik-vd:n Stefan Widings vd-ord i delårsrapporten för andra kvartalet berördes bristsituationen.

"Vi verkar i en helt annorlunda affärsmiljö jämfört med förra året, med en starkare utveckling i såväl våra kort- som långcykliska verksamheter. Den ekonomiska återhämtningen och stor efterfrågan utgör vissa utmaningar på global skala, så som brist på råvaror och komponenter, och obalans i tillgången på containrar och hamnar, för att nämna några", skrev han.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?