1515
Annons
BÖRSEN: HUSQVARNA VINSTVARNAR, UTDELNINGSBESKED FRÅN TELE2

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser enligt morgonens terminsnoteringar ut att inleda fredagens handel nedåt. I USA var det på torsdagskvällen tydliga uppgångar på Wall Street medan fredagen inleddes med dystrare stämning på Asienbörserna.

Bland morgonens nyheter har det kommit en vinstvarning från Husqvarna och Trelleborg har meddelat att affärsområdet Trelleborg Wheel Systems säljs av medan Tele2 gett besked om att avyttringen i Nederländerna snart är slutförd med efterföljande extrautdelning. I flera aktier avskiljs också utdelningen på fredagen.

Vid 8.30-tiden indikerade IG Markets förhandel en start om minus 0,4 procent i den svenska öppningshandeln. Den tyska DAX-terminen och motsvarigheten för Parisbörsens CAC40 skvalpade kring noll inför öppning.

USA-börserna steg på torsdagen med teknik- och tillväxtaktier bland vinnarna. S&P 500 var upp 1,4 procent, motsvarande en ökning om 0,6 procent från Stockholmsbörsens stängning

Uppgången på New York-börserna tycktes inte riktigt smitta av sig på de asiatiska marknaderna under fredagsmorgonen, där det över lag rådde en dystrare stämning. Undantag sågs för det japanska huvudindexet Nikkei 225, som lyckades vända upp på grönt. I Hongkong sjönk Hang Seng-indexet 2,4 procent.

Oljepriserna rörde sig kring oförändrade nivåer på fredagsmorgonen och basmetallerna har handlats upp.

Ökade utmaningar i leverantörskedjan pressade Husqvarnas omsättning och resultat under första kvartalet. Bolagets nettoomsättning beräknas bli cirka 15 miljarder kronor i första kvartalet inklusive Orbit Irrigation, jämfört med 14,0 miljarder motsvarande kvartalet i fjol. Enligt Infronts sammanställning från den 11 februari låg konsensus på en omsättning på 16,5 miljarder kronor.

Verkstadsföretaget Trelleborg säljer affärsområdet Trelleborg Wheel Systems till det japanska däckbolaget Yokohama Rubber Company för motsvarande cirka 22 miljarder kronor. Affären väntas ge en reavinst på 6 miljarder kronor. Trelleborg meddelar också beslut om återköp av maximalt 2,5 miljoner egna aktier för att börja anpassa bolagets kapitalstruktur.

Även kraft- och automationsbolaget ABB ska återköpa av aktier och lanserar ett nytt återköpsprogram upp till ett värde av 3 miljarder dollar, vilket meddelades på torsdagskvällen. Programmet väntas starta i april 2022 och löpa till årsstämman 2023.

Operatören Tele2 räknar med att slutföra försäljningen av T-Mobile Nederländerna inom kommande veckor. Bolaget föreslår att hela kontantbeloppet från avyttringen ska distribueras till Tele2:s aktieägare genom en extrautdelning på 13:00 kronor per aktie, villkorat att betalningen erhålls.

Den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, CHMP, rekommenderar att Astra Zenecas antikroppskombination Evusheld för förebyggande av covid-19 godkänns för användning inom EU. Evusheld fick i december 2021 nödanvändningsgodkännande i USA.

Fastighetsbolaget Cibus meddelade på torsdagskvällen förvärv av en fastighetsportfölj i Danmark med ett fastighetsvärde om cirka 2.080 miljoner danska kronor. Som en del av finansieringen gör bolaget gör en riktad nyemission till investerare om 4,4 miljoner aktier till teckningskurs 217 kronor, en rabatt om cirka 3,0 procent i förhållande till torsdagens stängningskurs för Cibusaktien.

Även Litium, verksamt inom molnbaserade tjänster inom ekonomi och försäljning, har gjort en riktad emission. Den tillför 35 miljoner kronor och teckningskursen var 15 kronor.

Den planerade börsintroduktionen av Melon Fashion Group (MFG), som Eastnine äger 36 procent av, skjuts upp. Eastnines innehav av MFG värderades vid årsskiftet till 122 miljoner euro. Rysslands invasion av Ukraina, och efterföljande sanktioner från väst, har påverkat MFG negativt och värdet på bolaget är enligt Eastnine mycket svårbedömt.

På rekommendationsfronten höjs bostadsplattformen Hemnet av Nordea Markets till köp från behåll. Riktkursen är 175 kronor.

Utdelningssäsongen är i gång och på fredagen avskiljs utdelningar i bland annat Essity (7:00 kr), Hufvudstaden (2:60 kr), Nordea (0:69 euro), SKF (7:00 kr) och Tieto Evry (0:70 euro).

Fredagens fortsatta makroagenda bjuder bland annat på tyskt IFO-index i USA definitivt Michiganindex för mars.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?