1515
Annons
BÖRSEN: NEDGÅNG I KORTEN PÅ TUNG RAPPORTDAG, SEB VISAT SIFFROR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser på torsdagen ut att inleda handeln på rött territorium. Rapportsäsongen för årets andra kvartal har tagit ordentlig fart och SEB är först ut bland storbankerna att bekänna färg.

Viss fokus riktades även mot de rapportaktuella fastighetsbolagen Castellum och SBB. Bland andra kursrusaren Byggmax och dagligvarubolaget Axfood har också bjudit på siffror.

Vid klockan 08.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning för Stockholmsbörsens OMXS30 0,3 procent lägre. Ute i Europa pekade terminerna i Tyskland och Frankrike på en nedgång i samma härad.

Under morgonen var utveckling blandad i Asien och i USA stängde S&P 500-indexet svagt på grönt på onsdagen. Tekniktunga Nasdaq stängde dock nedåt.

På hemmaplan redovisade SEB ett rörelseresultat på 7.916 miljoner kronor för det andra kvartalet på torsdagsmorgonen, vilket var klart högre än analytikernas förhandstips om 6.527 miljoner kronor. Såväl räntenettot som provisionsnettot kom in över förväntningarna. Banken bedömer att förväntade nettokreditförluster under 2021 kommer att understiga de 8–10 baspunkter som tidigare har indikerats. Kostnadsmålet för helåret upprepas.

Senare under dagen väntas även OMXS30-pjäsen Investor komma med rapport.

Bortom storbolagsindexet kablades kvartalssiffror från en mängd bolag ut. Axfood var en av dessa, och som hade rörelseresultat på 607 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Genomsnittet av sju analytikers estimat låg på ett rörelseresultat på 658 miljoner, enligt Infronts prognossammanställning. Rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster relaterat till förvärvskostnader om 54 miljoner konor för affären med Bergendahls. Kvartalsförsäljningen kom in något lägre än väntat.

Castellums siffror var snäppet lägre än analytikerförväntningarna på bred front. Nettouthyrning sjönk till 26 miljoner kronor, jämfört med 101 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

För sektorkollegan SBB sågs hyresintäkterna komma in på 1.451 miljoner kronor. Det att ställa mot väntade 1.431 miljoner kronor. Driftöverskottet kom in i linje med förhandstipsen medan förvaltningsresultatet dock blev sämre än väntat. Prognosen för helåret 2021 höjs till ett resultat per stamaktie A och B till 7:80 kronor. Den tidigare prognosen som lämnades i samband med rapporten för det första kvartalet var på 5:15 kronor per aktie.

Byggvarukedjan Byggmax, vars aktiekurs lyft över 60 procent sedan årsskiftet, hade ett ebita-resultatet på 456 miljoner kronor för det andra kvartalet. I förra veckan meddelade bolaget ett preliminärt ebita-resultat på 450-460 miljoner kronor. Omsättningen kom in i linje med preliminära siffror. Rörelseresultatet var bättre än för motsvarande period i fjol, likt nettoresultatet.

Medicinteknikföretaget Vitrolifes rapport kom även den in i linje med de preliminära siffror som uppgetts inför rapporten. Jämfört med det pandemipräglade andra kvartalet i fjol var utvecklingen klart bättre för det innevarande årets kvartal, om än föga förvånande.

Teknikföretaget Mycronic har höjt sin omsättningsprognos för helåret 2021 och räknar nu med 4,5 miljarder kronor vid rådande valutakurser, inklusive genomfört förvärv. Delårsrapporten var däremot åt det sämre hållet för det andra kvartalet, jämfört med samma period året innan. Orderingången stack dock ut på den ljusa sidan och steg med 54 procent till 1.002 miljoner kronor (651).

Forskningsbolaget Camurus ökade förlusten för det andra kvartalet medan omsättningen dock ökade jämfört med motsvarande period i fjol. Bättre gick det för konsumentproduktföretaget Duni som vände till vinst medan omsättningen ökade.

Volvo Trucks i Nordamerika har kommit överens med det amerikanska fackförbundet United Auto Workers, UAW, om ett nytt sexårigt avtal för de 2.900 anställda vid Volvos anläggning i Dublin, Virginia.

På torsdagen är det handelspremiär på First North för Pila Pharma. Inför noteringen gjorde bolaget en emission av units på 35 miljoner kronor. Teckningskursen på 9 kronor per unit, som bestod av en aktie och en teckningsoption, värderar bolaget till 110 miljoner kronor före erbjudandet.


Rekommendationer:

* SEB Equities höjer riktkursen för Tele2 till 145 kronor från 140 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

* Nordea Markets höjer riktkursen för HMS Networks till 424 kronor från 392 kronor med upprepad köprekommendation.

* Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Addnode till sälj från behåll. Riktkursen höjs till 320 från 290 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?