1515
NEW YORK: BLANDAD UTVECKLING I ELBILSSEKTORN, S&P500 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna inledde veckans första handelsdag genom att lysa rött. Elbilssektorn både stöttade och tyngde indexen efter att Nio haft sitt årliga event, där elbilstillverkaren presenterade sin nya bilmodell.

Vid 16.10-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,4 procent till 30.967. S&P 500 backade 0,5 procent till 3.806, samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex retirerade 0,8 procent till 13.093.

Ett av dagens huvudämnen var att mikrobloggen Twitter, vars aktie föll 7 procent, har kastat ut den avgående presidenten Donald Trump för gott från plattformen.

Beslutet meddelades på lördagskvällen, och motiverades av att Trumpanhängare stormat kongressbyggnaden i förra veckan, något som många ansett vara en attack som delvis initierades av presidentens uttalanden vid det massmöte utanför Vita huset som föregick stormningen.

Aktien för den kinesiska elbilstillverkaren Nio steg 9,4 procent. Bolaget hade sitt årliga "Nio Day" på lördagen, där det presenterades en ny bil; en premiumsedan.

Vidare bland elbilstillverkare var Teslas försäljning i Kina upp omkring 10 procent till 23.800 i december 2020, en ökning från 21.600 i november, enligt data från kinesiska CPCA.

Kapitalförvaltaren Michael Burry, som blev känd via filmen "The Big Short" för att ha blankat bostadsobligationer och således genererat hundratals procent i avkastning för sin fond vid subprime-kraschen 2007, spår att Teslaaktien kommer att implodera på ett liknande sätt. Michael Burry har vid flera tillfällen upprepat att värderingen av Tesla är orimlig och kapitalförvaltaren, som förvaltar Scion Asset Management, har uppgett att Tesla är fondens främsta blankning.

Teslaaktien var ned 4 procent.

Även Xpeng, som likt Nio är en kinesisk elbilstillverkare, såg sin aktie sjunka, den backade 1,2 procent.

Resultat från en fas 2-studie med Eli Lillys läkemedelskandidat Donanemab visar på en signifikant inbromsning av sjukdomsförloppet med Alzheimers sjukdom. Aktien var upp över 11 procent.

Det kanadensiska sportklädesbolaget Lululemon har höjt sin prognos för det fjärde kvartalet som sträcker sig till och med januari. Bolaget räknar nu med att såväl försäljningen som vinsten per aktie kommer att landa i den övre delen av tidigare prognosintervall. Aktien var oförändrad.

Även Gilead Sciences ändrade prognoserna, fast för helåret. Läkemedelsbolaget sade att det ser en något högre försäljning, samtidigt som resultatet per aktie väntas bli mellan -0:08 och +0:02 dollar. Tidigare prognos på resultat per aktie var -0:25 och +0:10 dollar. Marknaden svarade genom att handla ned aktien 0,4 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 1 punkt till 1,13 procent.

Graf: S&P500-index, måndagen den 11 januari.

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?