1515
IT: EU AVSER SATSA PÅ KVANTDATORER OCH HALVLEDARUTVECKLING - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU vill producera en femtedel av det globala utbudet av nyutvecklad chipteknik vid slutet av 2020-talet och siktar på att utveckla dess första kvantdator inom fem år som ett led i att komma bort från beroende av icke-europeisk teknik, rapporterar Bloomberg News.

Planen där EU:s målsättning "2030 Digital Compass" omtalas står att hitta i dokument som nyhetsbyrån kommit över gällande blockets beroende av nyckelteknik som i dag domineras av kinesiska och amerikanska bolag.

EU skriver om att halvledare (chip) som nyttjas i uppkopplade bilar, smarta telefoner, internetkopplade apparater, högpresterande datorer och artificiell intelligens är av yttersta vikt, något som bland annat kan exemplifieras med en rådande brist. Utbudssituationen är för närvarande mycket ansträngd och har lett till att bilfabriker fått stänga runt jorden.

"Vår föreslagna ambitionsnivå är att värdet av världsproduktionen av främsta ledets hållbara chip från 2030 ska ske till 20 procent i Europa, inklusive gällande processorer", skriver EU.

Planen kommer att presenteras av EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager och EU:s industrikommissionär Thierry Breton under tisdagen.

Kommissionen rekommenderar investeringar i kvantdatorteknik, vilket spås kunna bli avgörande i utvecklingen av nya läkemedel och sätta fart ordentligt på genomsekvensering.

"Det är vårt förslag att ha ambitionen att Europa ska ha sin första dator med kvantkapacitet år 2025 och därigenom bana väg för att Europa ska bli ledande inom kvantförmågor 2030", skriver EU.

EU-planen efterlyser också att blocket ska ha 10.000 klimatneutrala fabriker år 2030 för att hjälpa Europa att utveckla en egen infrastruktur av IT-moln och bidra till en dubbling av antalet enhörningsbolag (bolag som når en värdering om 1 miljard dollar) under samma tidsperiod.

Samtliga befolkade områden ska också täckas av ett nätverk med en gigabit i kapacitet och alla befolkade områden ska täckas av 5G-telenät.

Planen kommer behöva klubbas av EU-länderna och Europaparlamentet innan den kan implementeras.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?