1515
Annons
BÖRSEN: ELECTROLUX OCH SINCH GICK ÅT SKILDA HÅLL, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade på tisdagen. I täten för utvecklingen gick Electrolux medan Sinch gick åt motsatt håll. Storbankerna fick stöd av en höjd rekommendation.

Vid börsens stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,7 procent till nivån 2.034. Aktier för närapå 20 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen likartad som i Stockholm, undantaget för Londonbörsen som låg just över oförändrade nivåer.

Electrolux avancerade 6 procent och toppade därmed vinnarlistan inom storbolagsindex efter att ha pressats efter fredagens rapport. Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation för vitvarutillverkaren i två steg till köp från minska.

Bland de största kursvinnarna fanns också Evolution och Tele2, som steg med knappt 4 respektive 3 procent. Även storbankerna hade en bra utveckling med uppgångar på 1,3 till 1,8 procent. UBS har höjt sin rekommendation för SEB till köp från neutral.

På nedsidan återfanns Sinch i botten med en nedgång på drygt 5 procent. Investmentbolagen Investor och Kinnevik backade också med nästan 2 respektive cirka 1 procent.

Nordnet, som kommit med preliminär månadsstatistik, backade 5 procent.

Oljebolaget IPC handlades 4 procent högre efter morgonens kvartalsbesked.

Nolato sänktes 9 procent. Aktien tyngdes av en rapport med svaga utsikter för det andra kvartalet. Omsättningen för affärsområdet Integrated Solutions väntas i det andra kvartalet bli 20 procent lägre än i det första kvartalet. ABG framhåller i en kommentar till rapporten att det skulle vara ett utfall för affärsområdet som ligger runt 30 procent under deras estimat inför rapportsläppet.

På rapportfronten var spelutvecklaren Paradox rörelseresultat på 209 miljoner kronor för första kvartalet bättre än väntat. Aktien höjdes med över 2 procent.

Cints aktie föll 13 procent. Första kvartalets justerade ebitda-marginal sjönk till 12,1 procent från 16,9 procent på proformabasis i fjol. Marknadsundersökningsbolagets lägre lönsamhet under första kvartalet, jämfört med föregående år, var i linje med bolagets förväntningar, skriver vd Tom Buehlmann i tisdagens kvartalsrapport.

Elekta hängde inte med i marknadens uppgång utan var i det närmaste oförändrad. Kontiki Capital Management har tagit en kort position om 0,6 procent av kapitalet i strålterapisystemleverantören.

AKO Capital har dykt upp som publik blankare i hjälmteknikbolaget Mips med en kort position om 0,5 procent av kapitalet. Aktien sattes ned med knappt 8 procent.

Utanför rapportsäsongen fortsatte Aegirbio sin kursrusning från måndagen då bolaget mer än fördubblade sitt värde efter en CE-märkning av diagnostikbolagets covid-19 test. På tisdagen fick aktien dock nöja sig med en uppgång på 31 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 3 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?