1515
BÖRSEN: ASTRA ZENECA FORTSATT UPP, VOLATILT I SAS, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen pekade fortsatt uppåt på tisdagen och går därmed mot sin fjärde uppgångsdag i rad. Trenden följer den som synts på ledande börser.

Vid klockan 13.00 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.898. Aktier för cirka 6,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Bland Europabörserna var DAX i Tyskland upp 0,3 procent, medan franska CAC40 visade en uppgång på 0,4 procent. Londonbörsen var upp 2,1 procent, första handelsdagen efter brexitöverenskommelsen.

Extra inspiration för börserna kom från Japan där Nikkei 225-index under tisdagen steg 2,7 procent till den högsta nivån sedan augusti 1990. Upp till all-time-high för Nikkei, satt för exakt 31 år sedan i dag, återstår dock drygt 40 procent. Det första halvåret 1990 var en brant nedförslöpa.

Bland enskilda aktier på Stockholmsbörsen var det fortsatt relativt livlig handel i Astra Zeneca, upp 2,0 procent, följt av högvolatila SAS som handlades på dagslägsta 1:76 kronor, ned 5,4 procent från måndagen. Dagshögsta var 2:00 kronor. I Oslo steg Norwegian 9 procent på tisdagen efter lyftet på 30 procent dagen före.

Rutger Arnhult föreslås som ny styrelseordförande i Castellum. Han har informerat valberedningen om att han kommer att sluta som vd i Klövern samt lämna styrelsen i Klövern och Corem Property Group. Han lämnar jobbet som vd för Klövern, som han haft sedan 1 januari 2012, senast den 25 mars nästa år.

Castellums valberedning är samtidigt oenig om förslaget. Vincent Fokke, som representerar Stichting Pensioenfonds ABP, och Charlotte Strömberg, styrelseordförande i Castellum, reserverar sig mot förslaget om att välja Rutger Arnhult till ny styrelseordförande.

De konstaterar bland annat att Rutger Arnhult i praktiken kontrollerar Klövern och Corem Property Group, som är konkurrenter till Castellum. De avser lämna ett alternativt förslag till styrelsesammansättning.

Castellums aktie var upp 2,3 procent, Klövern var upp 1,0 men handlas på tisdagen utan rätt till utdelning. Corem Property Group handlades oförändrat.

Teknikbolaget Anoto gör en riktad emission om 9 miljoner stamaktier till en kurs om 0:90 kronor per aktie.

Emissionen tecknas av Rothesay Limited som är största ägare i chipbolaget Sivers med cirka 23 procent av aktierna. Emissionen kommer att tillföra Anoto cirka 8 miljoner kronor och medför en utspädningseffekt om 4,8 procent. Aktien i Anoto stängde strax under 80 öre på måndagen och steg 16 procent på tisdagen till omkring 0:93 kronor.

Karolinska Development har funnit att det bokförda värdet av Umecrine Cognition kan skrivas upp med 234 miljoner kronor efter tidigare positiva fas 2a-resultat. På måndagen rasade portföljbolag Aprea Therapeutics aktie med 78 procent på Nasdaq i USA och effekten lär synliggöras i kommande delårsrapport för Karolinska Development som äger 8,4 procent av aktierna i bolaget. Redan resultatet för det tredje kvartalet tyngdes av Aprea med -190 miljoner kronor.

Utlösande faktor på måndagen var beskedet att läkemedelskandidaten eprenetapopt i fas 3 inte nådde primärmåttet.

Karolinska Development föll 18 procent på måndagen och rekylerade upp 2,8 procent under tisdagsförmiddagen.OMXS30 fram till klockan 13.00 på tisdagen:


imageKälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?