Annons
TESLA: SÄNKER PRISER I KINA, ANALYTIKER VARNAR FÖR PRISKRIG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har sänkt priserna på Model 3 och Model Y med upp till 9 procent i Kina, vilket innebär ett trendbrott i sektorn samtidigt som efterfrågan viker på den största bilmarknaden i världen, rapporterar Reuters.

Prisminskningarna lades ut på Teslas kinesiska hemsida under måndagen och är de första för året, men följer efter att bolaget började ge begränsade bonuserbjudanden till köpare som gjorde tillval inom försäkring.

I förra veckan varnade vd Elon Musk för att en recession är på väg i Kina och Europa, samtidigt som Tesla också meddelade att leveransmålet för året kommer missas.

Elon Musk lyfte dock fram Tesla som ett bolag med återhämtningskraft nog att klara en recession och talade också om att efterfrågan varit stark hittills under fjärde kvartalet.

En analytiker vid China Mechants Bank International (CMBI) varnar dock för att prissänkningskampanjen understryker den växande konkurrensen inom Kinas elbilsmarknad, samtidigt som försäljningen väntas bromsa in under 2023.

"Priskapningarna varslar om ett potentiellt priskrig, något vi pratat om sedan i augusti", sade Shi Ji vid CMBI.

Färska data från Kina visar att detaljhandeln växte med 2,5 procent i september, vilket var lägre än väntade 3,3 procent enligt Trading Economics konsensusprognos. Det var också mer än en halvering av augusti månads tillväxt på 5,4 procent.

Vad avser bilmarknaden i Kina så ökade elbilsförsäljningen i sin långsammaste takt på fem månader under september.

I kommentarer till Reuters berättar Teslas företrädare att prissänkningen reflekterar bättre kapacitetsnyttjande i Shanghaifabriken samtidigt som leverantörskedjorna löper smidigt trots covid-nedstängningar i landet. Summa summarum har alltså kostnaderna för Tesla minskat, enligt uttalandena.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera