1515
Annons
BÖRSEN: ÖPPNING LÄTT NED INDIKERAS EFTER RAPPORTTÄT MORGON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en lätt negativ öppning på fredagen, efter en morgon med livlig aktivitet i rapportflödet. Volvo, H&M, Telia, Electrolux, SSAB och Billerud Korsnäs fanns bland de bolag som släppte delårssiffror.

Med ungefär 30 minuter kvar till öppning indikerade den europeiska terminshandeln en uppgång för franska CAC 40 och Londonbörsens FTSE 100 med omkring 0,3-0,4 procent medan tyska DAX var på minus 0,3 procent, lika mycket ned som handeln hos IG Markets indikerade för Stockholmsbörsen.

Börserna i New York sjönk tillbaka efter svensk stängning på torsdag, och nedgången i S&P 500 uppmättes till 1,4 procent ned jämfört med när Stockholmsbörsens sista avslut gjordes. Även amerikanska terminer hämtade dock ikapp under morgonen.

Morgonens nyhetsflöde fylldes upp av rapporter, där Volvo slog till med en högre orderingång än väntat, 68.000 lastbilar jämfört med förväntade 55.000 enligt Infront. Omsättningen var 8 procent bättre än väntat men marginalen något svagare än estimat på grund av extra kostnader, vilket tog det justerade rörelseresultatet till nivåer som väntades av analytikerkollektivet.

Utdelningen var dock lägre än väntat, med en ordinarie- och extrautdelning på 6:50 kronor vardera. Väntat var 7:04 kronor för ordinarie och 7:50 för extrautdelningen.

Volvo upprepade alla marknadsprognoser för lastbilar men sänkte prognosen för anläggningsmaskiner, där Volvo konkurrerar genom Volvo Construction Equipment. Nu spås en nedgång för marknaden med 20-30 procent för 2022, från tidigare en 15-25 procent.

Även H&M bjöd på lägre utdelning än väntat, men meddelade samtidigt återköp av den egna aktien i ett program värt 3 miljarder kronor. Rapporten var bättre än väntat, med en rörelsemarginal på 11 procent mot väntade 9,7 procent.

Uppmärksamheten drogs också till siffran 20 procent, som är den försäljningsökning som spås för de två inledande månaderna av det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret (1 december-31 januari).

H&M gav även uppdaterade målsättningen att omsättningen ska dubbleras till 2030 samt att lönsamheten ska överstiga 10 procent över tid.

Försäljningen i Kina, där H&M hamnat likt många andra västerländska bolag hamnat i en bojkottliknande situation över ställningstaganden för mänskliga rättigheter, sjönk med 41 procent i det fjärde kvartalet.

Bland övriga OMXS30-bolag har skogsbolaget SCA räddat upp fjärde kvartalets vinst med marginalförstärkning, vilket gav ett 19 procent bättre rörelseresultat än väntat trots att omsättningen var 6 procent svagare än väntat. SCA slog dessutom till med en 29 procent högre utdelning än väntat.

Teleoperatören Telias rapport inkom i princip som väntat avseende omsättning och justerat ebitda, men missade estimaten på rörelse- och nettoresultatraderna. Telia spår att telekomverksamheten ökar ebitda under 2022 men att tv/media tynger.

Medicinteknikbolaget Getinge redovisade bättre resultat än väntat och omsättning något under estimat. Bolaget spår även att tillväxten under 2022 kommer ligga i övre delen av intervallet 4-6 procent, vilket kan jämföras med förhandstipset om 4,9 procent.

Vitvarubolaget Electrolux kom in med bättre försäljnings- och vinstsiffror än väntat. Försäljningen på 35,4 miljarder kronor kan jämföras med analytikersnitt på 32,9 miljarder. Rörelseresultatet var också det bättre än väntat och utdelningen blev något högre än med förväntat.

Stålbolaget SSAB redovisade omsättning i linje med förväntan men överträffade på samtliga resultatrader och avseende utdelning.

Av de båda pappersbolagen Stora Enso och Billerud drog Stora Enso det längsta strået. Omsättning och resultat var klart bättre än väntat, medan Billerud Korsnäs var i linje med förväntan på omsättning men något lägre än estimaten på justerat ebitda-resultat.

Godistillverkaren Cloettas rörelseresultat var 15 procent under förväntan. Marginalbesvikelse räddades inte av en något högre omsättning än väntat.

På rekommendationsfronten har SEB sänkt ABB:s rekommendation till behåll från köp och samtidigt höjt riktkursen till 345 kronor från 320 kronor. Aktien stängde på 326:60 kronor på torsdagen.

SEB:s rekommendation har höjts till behåll från sälj av Handelsbanken med riktkursen 128 kronor från tidigare 124 kronor. Aktien stängde på 119 kronor på torsdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?