1515
Annons
META PLATFORMS: SKROTAR UTSKÄLLDA KRYPTOPROJEKTET LIBRA - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Meta Platforms, som är det nya namnet på sociala mediekoncernen tidigare känd som Facebook, skrotar det utskällda kryptovalutaprojektet Libra och förbereder enligt Bloomberg News källor en avyttring.

Facebook meddelade 2019 att koncernen, som också äger bildappen Instagram och meddelandeappen Whatsapp, att en ny stor satsning var på gång för att erövra den digitala världen med kryptovalutan Libra.

Projektet, som fokuserade på en så kallad stablecoin låst till en värdering baserad på en korg av världsvalutor, sattes igång men kom direkt att ifrågasättas av politiker, akademiker och centralbankschefer.

Libras digitala valuta var ämnad att fungera som transaktionsmedel bland användarna på plattformen i tjänster som liknar andra digitala betalfunktioner likt svenska Swish.

Bland annat uttryckte Federal Reserve kritik. Efter en utfrågning i kongressen drog sig flera partner ur projektet och kort senare bytte projektet namn från Libra till Diem.

Federal Reserve kom dock att slå spiken i kistan, efter att Silvergate Bank konsulterats för att genomföra en utgivning av Diem coin. Centralbanken uttryckte att inget grönt ljus getts för utgivningen samt att myndigheten var "obekväm" med bolagets planerade aktiviteter. Beskedet gavs efter en tids interaktion mellan parterna under förra sommaren.

Kritiken mot Libra har grundat sig i faktumet att valuta varit ett fenomen som historiskt sett aldrig har lyckats när bolag stått bakom. Blotta tanken på att låta Facebook - ett privat bolag med vinstintressen och dokumenterade problem att hantera kontouppgifter för sina 2,5 miljarder användare - agera uppbackare av en egen valuta har sågats både vitt och brett. Särskilt i ljuset av tidigare uppmärksammade användardataskandaler hos Facebook.

Vissa av de tävlande i loppet av fördömanden gick så långt som att kalla projektet för ett reellt hot mot nationalstaten och det globalt etablerade valutasystem som vi känner efter Bretton Woods-konferensen 1944.

Federal Reserves ordförande Jerome Powell har påpekat att det föreligger flera allvarliga problem med hänsyn till integritet, penningtvätt, konsumentskydd och ekonomisk stabilitet i dylika projekt, medan ECB-ledamoten Yves Mersch varslat om att stater är de enda institutioner som kan utfärda valutor. Libra avfärdade han som en kartell samtidigt som han pekade ut partner i projektet som "ett gäng kvasiregenter" och uppmanade medborgare världen över att negligera Facebooks "förrädiska löften".

Partnersamarbetet inom Libra backades initialt upp av ett antal aktörer inom teknologi, finans och konsumenttjänster. Innan strömhoppet från projektet inleddes fanns Spotify, Uber, Visa, Mastercard, Booking.com, Paypal och Ebay med på listan av partner.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera