1515
DIREKT POD: SUNK COST AL-QAIDA – USA MOT IMPERIERNAS GRAV?

STOCKHOLM (Direkt Studios) Det är känt som krigsherrarnas oregerliga bakgård, en plats där falnande supermakter aldrig tycks kunna undvika att gräva sin egen grav.

Ja, det är Afghanistan vi pratar om, där mängder av imperier fallit samman, och den här gången tycks turen ha kommit till USA.

President Joe Biden har tillkännagett att loppet är kört och att USA kommer lämna Afghanistan efter exakt 20 år av strider som förvandlades från en snabb hämndaktion mot terrorsekten Al-Qaida till ett evigt krig som tre olika presidenter fick ärva.

Afghanistan har ännu en gång kommit att bevisa sig som en administrativ omöjlighet för världens i sin tid mäktigaste land, och de amerikanska kostnaderna har växt sig större i finansiella mått än för hela återuppbyggnationen av Europa efter andra världskriget, och i människoliv räknat fatalare än något annat pågående krig med amerikansk inblandning.

Hur blev det så här, varför har Joe Biden bestämt sig för att just nu, till slut, dra USA ur det sitt längsta krig, vad blir konsekvenserna för maktordningen i den sköra och allt geopolitiskt hetare intressantare regionen, och hur ska det gå för afghanerna?

Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledaren Martin Nilsson, och utrikesredaktör Joakim Rönning.

Avsnittet finns tillgängligt på alla podcastplattformar, bland annat på Spotify, Apple Podcast och Acast.


image


Nyhetsbyrån Direkt är en del av Infrontkoncernen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?