1515
Annons
BÖRSEN: HANDELSDAGEN VÄNTAS INLEDA NÅGOT NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på torsdagen ut att inleda handeln något nedåt.

Under onsdagen steg börserna i omvärlden överlag efter att samtal mellan Ryssland och Ukraina kan tänkas leda till avtal om eldupphör, uppger SEB i ett morgonbrev.

"Under natten och morgonen har vi dock inte sett någon bekräftelse på detta och nyheterna domineras i stället av en intensifiering av krigföringen mot Kiev", skriver banken.

På EU-fronten noteras att unionen på onsdagen utökade sina sanktioner mot Belarus på grund av stödet till Rysslands krig mot Ukraina.

Vid klockan 8:30 indikerade förhandeln en nedgång på 0,2 procent i Stockholm. På kontinenten sågs terminen för franska CAC 40 kring nollstrecket medan terminen för tyska DAX var ned 0,1 procent.

Handeln i New York avslutades med muntra miner på onsdagen. Det breda S&P 500-indexet noterades 1,9 procent högre, motsvarande en uppgång på 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning, medan tekniktunga Nasdaq avancerade 1,6 procent.

Börserna i Asien tog under torsdagsmorgonen rygg på de generella uppgångarna då flera index noterades högre. Japanska Nikkei 225 presterade bäst och var upp 0,7 procent medan kinesiska Shanghai-indexet sågs kring oförändrade nivåer.

Moskvabörsen kommer att vara i stort sett stängd på torsdagen. Endast ett begränsat antal funktioner kommer att vara tillgängliga.

Bland svenska bolagsnyheter uppmärksammas att H&M-gruppen tillfälligt pausar all försäljning i Ryssland vilket meddelats under onsdagskvällen. Butikerna i Ukraina har redan stängts tillfälligt med hänsyn till kunders och medarbetares säkerhet, heter det.

Den senaste veckan har flera bolag valt att stoppa leveranser, produktion och verksamhet i Ryssland. På onsdagskvällen var det konsumentproduktföretaget Dunis tur. Bolaget har gått ut med att det stoppar samtliga leveranser till Ryssland och det förmedlas djup oro över händelseutvecklingen i Europa. Försäljning till Ryssland utgör dock mindre än 1 procent av konsumentproduktskoncernens omsättning. Bolaget har 17 anställda i Moskva.

Byggbolaget Skanska har erhållit en order i London till ett värde om 2,9 miljarder kronor.

First North-listade Unibap, verksamt inom AI-lösningar och robotik för bland annat rymdindustrin, har tecknat ett samarbetsavtal för gemensam affärsutveckling med Saab Emerging Technologies.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?