1515
BÖRSEN: VÄNDER UPP MED EVOLUTION I TOPP, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagen på nedsidan men vände sedan upp med Evolution i topp bland de mest omsatta aktierna. Bioarctic adderade ytterligare något till gårdagens rusning efter FDA:s godkännande av konkurrentens alzheimers-läkemedel.

Vid 13-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 2.277. Aktier för 7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På OMXS30 var det industri och livekasino i topp där Atlas Copco och Evolution steg 1,7 respektive 2,0 procent samtidigt som Boliden noterades 1,5 procent upp.

I motsatt ände trängdes banker där Swedbank, Nordea och Handelsbanken tappade 0,4-0,8 procent. Kinnevik som tyngdes på måndagen av en säljrekommendation från Pareto tappade ytterligare 1,7 procent på tisdagsförmiddagen. Svagast gick Autoliv som backade 1,8 procent.

Bioarctic som steg närmare 40 procent på måndagens besked från FDA om villkorat godkännande av Biogens Alzheimersläkemedel Aduhelm fortsatte upp 1,5. DNB bedömer att svenska Bioarctic har ett bättre läkemedel än Biogen i sitt Lecanemab, för närvarande i fas 3-studier. Enligt Bioarctics vd Gunilla Osswald har sannolikheten för att även de får ett godkännande ökat.

Alzinova och Alzecure Pharma retirerade 3,3 respektive 9,2 procent från gårdagens stigningar efter FDA-beskedet.

Cantargia har fått regulatoriskt godkännande att påbörja en klinisk studie för utvärdering av antikroppen nadunolimab (CAN04) och cellgiftsbehandlingen Folfirinox i bukspottkörtelcancer. Aktien syntes högt upp på huvudlistan med en uppgång på 8 procent.

Forskningsbolaget Asarina Pharma har beviljats ett USA-patent för behandling av tourettes syndrom, tvångssyndrom och sjukligt spelberoende och aktien handlades upp 29 procent på First North.

A-aktien i crowdfundingbolaget Funded By Me steg med 40 procent.

"Jag har ingen direkt förklaring till det faktiskt", säger bolagets vd Anders Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt, och konstaterar att omsättningen i aktien är högre än normalt.

Han nämner dock att det har kommit en proposition från regeringen gällande en ny crowdfunding-förordning som ska träda i kraft i november.

Terveystalo Healthcare har lagt ett budpliktserbjudande på Feelgood om 5:70 kronor per aktie som den oberoende budkommittén i styrelsen för Feelgood rekommenderar. Feelgood avancerade 42 procent till 5,68 kronor, strax under budkursen.

Lucara Diamond har utvunnit en diamant på 470 carat av kvaliteten top white från den helägda Karowegruvan. Aktien steg drygt 5 procent.

Africa Energy utvärderar tillsammans med dess samriskbolag ett produktionssystem vid Paddavissie Fairway-området. Pareto tror att befintlig infrastruktur kan användas och att investeringarna kan bli lägre och produktionen starta tidigare än väntat. Aktien stärktes med 6,6 procent.

Bland förmiddagens rekommendationer och riktkursändringar har Nordea Markets skruvat upp riktkursen för Nobina till 90 kronor från 85 kronor med en bibehållen köprekommendation. Aktien handlades upp cirka 2 procent.

Sagax steg 2,4 procent till 258 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt riktkursen för Sagax till 255 kronor från 220 kronor med en upprepad köprekommendation.

Tellusgruppen höjdes 12 procent till 8:50. Mangold har inlett uppdragsbevakning med en köprekommendation och en riktkurs på 17 kronor.

Effnetplattformen har beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 25 miljoner kronor. Emissionslikiden avses användas till investeringar utanför bolagets kärnverksamhet. Aktien föll med 10 procent.

De nya bolagen på Stockholms handelsplattformar fortsätter att strömma till och på tisdagen var det premiär för Sleep Cycle på First North. Aktien steg 17 procent från teckningskursen 70 kronor.

Även Ngenic debuterade på First North men mottogs inte lika väl och aktien handlades 18 procent under teckningskursen 40:50 kronor.


Graf över OMXS30 på tisdagen

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?