1515
Annons
RÄNTOR/VALUTOR: OMIKRON-ORO, SVAGARE KRONA, RÄNTOR NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntor drar nedåt, kronan är försvagad och börshumöret är buttert på omikron-oro. USA-tioårsräntan fördes ned och onsdagens handel på Wall Street slutade i moll sedan det första omikron-fallet i USA påvisats.

"Vi vet ännu inte hur mycket mer smittsam den är, hur allvarliga symptomen är och vad inverkningarna blir", sade förvaltaren Sebastian Mackay på Invesco till Dow Jones. Hans tro är att omikron dock inte är tillräckligt för att få den ekonomiska återhämtningen ur spår.

Strax efter halv elva är svensk tvåårsränta ned 2 punkter till -0,28 procent medan tioårsräntan dragit ned 1 punkt till 0,16 procent.

SCB:s partisympatiundersökning har pekat mot små förändringar i väljaropinionen. Centern ser ut att ha tappat lite väljarstöd medan S och V förefaller ha gått framåt. L och MP hamnar båda fortsatt under 4-procentsspärren.

"Det finns inga tydliga koalitioner eller grupperingar som når en majoritet av rösterna i november 2021. Här bör man även ha med sig att Liberalerna i denna mätning ligger under fyraprocentsspärren och att Miljöpartiet inte är statistiskt säkerställt över riksdagsspärren om det vore riksdagsval i dag", sade SCB-statistikern Mikaela Järnbert i en kommentar.

Svenska kronan är sedan onsdagens svenska stängning av räntemarknaden 3 till 5 öre svagare mot dollar och euro till 9:08 respektive 10:27.

Samtidigt är Stockholmsbörsen ned 0,9 procent i det oroliga riskklimatet och Frankfurtbörsen är ned lika mycket.

Från tyskt håll har VDMA:s statistik visat att orderingången på maskiner och anläggningar steg 19 procent i oktober, jämfört med motsvarande månad ett år tidigare.

Klockan 11 väntas oktoberstatistik över PPI och arbetslöshet för euroområdet. Euron har tappat något mot dollar.

De tyska ledarna ska under torsdagen hålla ett möte för att diskutera virussituationen i landet. Från svenskt håll har Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell angivit att det kan bli nya åtgärder redan i nästa vecka.

Tyska räntor drar ned ett par punkter med tioårsräntan 2 punkter ned sedan onsdagseftermiddagen till -0,34 procent.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på veckovis jobbdata samt varselstatistik för november inför att jobbrapporten för november presenteras på fredagen.

Marknaden noterar också att Fed, samtidigt som omikron-fall påträffas i alltfler länder såsom i USA på onsdagen, förbereder sig för en snabbare exit av stimulanserna.

Fed-chefen Jerome Powell sade på onsdagen att de behöver var redo att agera om inflationen inte sjunker andra halvåret 2022, och upprepade att de policyansvariga kommer att överväga en snabbare neddragning av tillgångsköpen vid nästa möte.

"Detta är första gången på länge som marknaderna inte tagit en dålig utveckling som intäkt för att köpa aktier i förväntan om ökad likviditet från Fed", sade Kyle Rodda på IG Markets till Reuters.

USA-börsterminerna pekar mot en återhämtning på torsdagen efter den tuffa avslutningen på onsdagens handel.

USA-tioårsräntan är ned 4 punkter jämfört med vid svensk stängning på onsdagseftermiddagen, till 1,45 procent. Tvåårsräntan håller sig vid 0,60 procent.


            torsdag kl 10.35 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:0758 (9:0290) EUR/USD 1:1319 (1:1344)
EUR/SEK 10:2726 (10:2418) USD/JPY 113:20 (112:93)
Ty obl 2 -0,72 (-0,70) Ty obl 10 -0,34 (-0,32)
US obl 2 0,60 (0,59) US obl 10 1,45 (1,49)
Sv obl 2 -0,28 (-0,26) Sv obl 10 0,16 (0,17)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?