1515
BÖRSEN: ASTRA ZENECA OCH EVOLUTION ÅT SKILDA HÅLL, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i den inledande handeln på måndagen i en vikande tendens. Ute på de ledande Europabörserna var rörelserna överlag små i en oregelbunden till vikande utveckling.

Vid cirka klockan 10 var OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 2.265. Aktier för 4,4 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På Londonbörsen sjönk index 0,3 procent medan kursrörelserna i Paris och Frankfurt var mindre i trakterna av oförändrade nivåer.

Bland de mest handlades storbolagen på OMXS30 steg Astra Zeneca med 2 procent och Ericsson med drygt 1 procent medan Evolution sänktes med närmare 5 procent.

Biosimilarutvecklaren Xbrane uppnådde sitt primära mål med Xlucane i en interimsanalys av bolagets fas 3-studie. Tidsplanerna om en inlämning om ansökande om marknadsgodkännande i EU under tredje kvartalet 2021 samt motsvarande inlämning till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i USA under fjärde kvartalet 2021 bekräftas. Aktien belönades med en kursuppgång på knappt 8 procent.

Ett slutgiltigt beslut för forskningsbolaget Sanionas tesofensin mot fetma i Mexiko kan komma att försenas till 2022. Licensen i landet är sedan 2016 utlicensierad till Medix. Aktien föll 9 procent.

Riskkapitalbolaget Hanover lägger ett kontantbud på 27 kronor per aktie på Zetadisplay. Budnivån motsvarar en premie om 27 procent jämfört med slutkursen för aktien på torsdagen den 24 juni. Aktien steg med drygt 26 procent till 26:80 kronor, en nivå strax under budkursen.

Lundin Energys styrelseledamot Ashley Heppenstall har sålt aktier i bolaget för en summa av nästan 93 miljoner kronor. Aktien pressades ned nästan 2 procent.

Aegirbio var en kursrusare med en uppgång på 33 procent. Under fredagen meddelade bolaget att de tillsammans med Nowmed fått en första provorder värd cirka 100 miljoner kronor för leverans till Asien.

Cellink förvärvar amerikanska bolaget Discover Echo för totalt 110 miljoner dollar, på kassa och skuldfri basis samt under förutsättning att rörelsekapitalet vid tillträdet motsvarar det normaliserade rörelsekapitalet. Av köpeskillingen kommer cirka 11 procent att finansieras med nyteckning av aktier och resterande del kontant. Aktien sågs upp cirka 1,5 procent.

FDA har accepterat den uppdaterade ansökan som Camurus partner Braeburn har hand om för Brixadi, en depåbehandling för måttligt till svårt opioidberoende. Besked från myndigheten väntas senast den 15 december 2021, enligt det så kallade pdufa-datum som myndigheten kommit med. Aktien var upp över 4 procent.

En rapport återfinns under morgonen, nämligen hälso- och träningsrådgivningsbolaget Trainimal. Under bolagets fjärde kvartal ökade omsättningen med 23 procent och ebitda-resultatet tog sig upp till svarta siffror vid 0,4 miljoner kronor (-2,2). Aktien stärktes runt 1,5 procent.

Kempen har inlett bevakning av forskningsbolaget Synact Pharma med en köprekommendation och en riktkurs på 125 kronor. Aktien steg drygt 6 procent till 100 kronor.

Dagens industri har utfärdat en säljrekommendation för Stockwik i måndagens utgåva av tidningen. Ett tresiffrigt p/e-tal på årets prognos beskrivs av Di som för högt för bolaget som består av "ett hopkok av däckverkstäder, trädgårdsskötsel och ekonomitjänster". Aktien föll 12 procent.

Tidningen Börsveckan ger köpråd för Distit, Pricer, Ratos. Distit steg 6,6 procent, Pricer klättrade upp drygt 2 procent och Ratos sågs upp lite mer än en halv procent.

Linkfire, ett bolag som tillhandahåller digitala marknadsföringstjänster till musik- och underhållningsindustrin, gör sin första handelsdag på Nasdaq First North Premier Growth Market. Teckningskursen i spridningsemissionen var 11:20 kronor per aktie. Vid avslut på 11:19 kronor hade aktien backat marginellt.


Graf: OMXS30 måndagen den 28 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?