1515
Annons
BÖRSEN: SANDVIK LYFTER EFTER STARK RAPPORT, OMXS30 +1,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var positiv på Stockholmsbörsen på onsdagen och index rörde sig uppåt i linje med de större börserna på kontinenten.

Verkstadsbolaget Sandviks rapport kom i vanlig ordning under pågående handel och fick ett varmt mottagande sedan orderingången med god marginal överträffat förväntningarna.

Omkring klockan 12.40 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,2 procent till nivån 2.124 och aktier för 8,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Vid samma tidpunkt stod Frankfurtbörsens DAX-index 1,2 procent högre medan Parisbörsens CAC40 var upp 1,4 procent.

Högst upp i OMXS30 tronade Sandvik med en uppgång på 3,9 procent. Omsättning och justerat rörelseresultat visade begränsade avvikelser medan orderingången överraskade positivt i delårsrapporten för första kvartalet. Bolagets vd Stefan Widing sade vid en presskonferens kort efter rapportpubliceringen att han räknar med en "fortsatt helt okej" orderingång framöver, men att det återstår att se hur det kan översättas till tillväxt i förhållande till föregående år.

Assa Abloy stärktes 2,1 procent. En nyhet med bäring på bolaget var att arkitektindex i USA, som mäter faktureringsnivån hos amerikanska arkitekter, steg till 58 i mars från 51,3 i februari.

En annan storbolagsvinnare var banken SEB, som klättrade 3,8 procent efter att Kepler Cheuvreux höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll.

Långt ned i OMXS30 fanns läkemedelsbolaget Astra Zeneca, gruvbolaget Boliden samt teleoperatörerna Tele2 och Telia med nedgångar på mellan 1 och 2 procent.

Ett av morgonens rapportbolag var fastighetsbolaget Platzer, som redovisade ett driftöverskott i linje med förväntningarna. Aktien steg 0,5 procent.

Kontraktstillverkaren Note klättrade 7 procent efter att nästan ha dubblat rörelseresultatet för det första kvartalet. Omsättningen ökade med 64 procent och dessutom spådde vd Johannes Lind-Widestam fortsatta tillväxtmöjligheter på 30 procent för 2022.

Spotlight-noterade Plejd avancerade också efter att ha visat upp en omsättningstillväxt på 34 procent och marginalförbättringar i första kvartalet. Aktien klättrade 12 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic föll i stället 14 procent sedan Abbvie beslutat avsluta samarbetet gällande portföljen av alfa-synukleinantikroppar, inklusive ABBV-0805. Bolagen har sedan 2016 samarbetat kring forskning och utveckling av Bioarctics portfölj av alfa-synukleinantikroppar mot Parkinsons sjukdom och andra potentiella indikationer.

Bioarctics vd, Gunilla Osswald, uttryckte besvikelse över Abbvies beslut i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, men framhöll att alternativ kommer ses över för att fortsätta utvecklingen av läkemedelskandidaten. Ambitionen är att hitta en ny samarbetspartner.

En annan förlorare var underhållningsbolaget Nent, som äger strömningstjänsten Viaplay. Den amerikanska konkurrenten Netflix rapport togs emot med iskyla från investerarna under tisdagens efterhandel. Nents aktie backade 9,7 procent i Stockholm.

På analysfronten sänktes vind- och solkraftsbolaget OX2 med 12 procent till 76:20 kronor. Aktien har sänkts i två steg till sälj från köp av Danske Bank samtidigt som riktkursen höjts från 71 kronor till 75 kronor. Banken noterar att aktien klättrade med 86 procent från den 24 mars till tisdagens stängning.

Investeringsbolaget Katalysen Ventures gjorde premiär på Spotlight. Teckningskursen på 46 kronor i emissionen som bolaget gjorde inför noteringen värderade bolaget till 230 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Vid lunchtid var aktien billigare och kostade 40:90 kronor.


Stockholmsbörsens OMXS30 onsdag den 20 april

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera