BÖRSEN: RAPPORTAKTUELLA ERICSSON UPP, TELIA NED, OMXS30 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade på onsdagen. Fortsatt oro för den ökade smittspridningen tyngde Europamarknaderna. Onsdagen bjöd också på en rad storbolagsrapporter och telekombolaget Ericsson parkerade sig som vinnare inom OMXS30-indexet efter resultatsiffror klart över förväntan.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30-backat 1,1 procent till nivån 1.821. Aktier för 24,9 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Ericsson stack ut med sitt kurslyft på 9,6 procent. Justerat rörelseresultat blev 9 miljarder kronor mot väntade 6,7 miljarder. Prognosen för RAN-marknaden justerades upp med 4 procentenheter till 8 procents tillväxt för året.

Bland fåtalet andra aktier på plus inom OMXS30 steg SCA 1,4 procent, Boliden 0,5 procent och Swedbank 0,2 procent.

Låskoncernen Assa Abloys rapport för det tredje kvartalet överträffade analytikernas förväntningar på samtliga punkter. Trots det handlades aktien i botten av storbolagsindex när den sjönk 4,1 procent.

"Det enda jag kan tänka mig är att det finns en negativ syn på avslutningen av kvartalet och hur det kommer att påverka det fjärde kvartalet och nästa år, jag kan inte se någon annan anledning till att kursen är ner i den här omfattningen", sade vd Nico Delvaux till Nyhetsbyrån Direkt och syftade på att bolaget inte noterade någon sekventiell förbättring mellan månaderna inom det tredje kvartalet.

I bottenskiktet återfanns bland annat också Sandvik, Getinge, Atlas Copco, Skanska och Volvo som pressades 2,5-3,5 procent.

Telias justerade ebitda-resultat var 6 procent högre än konsensus och i princip i linje med tredje kvartalet föregående år men aktien backade ändå 2,3 procent. Norska sektorkollegan Telenors resultat överträffade analytikerförväntningarna och aktien var upp 1,3 procent i Oslo.

Handelsbanken levererade ett justerat rörelseresultat som var 22 procent högre än analytikernas snittestimat. En tidigarelagd omstruktureringsavsättning på 1.470 miljoner kronor medförde dock lägre rapporterat rörelseresultat än konsensus. Kreditförlusterna och kostnaderna var lägre än väntat. Aktien stängde på minus 1,4 procent.

Skogsbolaget Holmens samtliga affärsområden slog analytikerförväntningarna. Aktien steg 4,7 procent.

Utanför storbolagsindex klättrade även Inwido, med 3,9 procent. Fönsterleverantören går in i fjärde kvartalet med en rekordstor orderstock, framgick av delårsrapporten.

Gymkedjan Actic Group räknar med ett högre ebitda-resultat och rörelseresultat tredje kvartalet 2020 än föregående år samt väsentligt över marknadens förväntningar. Aktien tog fart uppåt med 26,5 procent.

Styrelsen för AAK har beslutat att föreslå en utdelning om 2:10 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019, samma som det ursprungliga förslag som drogs tillbaka i våras. AAK-aktien stängde på +0,1 procent.

Programvarubolaget Enea dök i stället 9,1 procent efter minskat resultat i gångna kvartalet.

Husqvarnas aktie backade drygt 3 procent. Nordea Markets har sänkt rekommendationen för bolaget till behåll från köp.

First North-bolaget Nextcell Pharma meddelade att ansökan om klinisk läkemedelsprövning av covid-19-patienter med läkemedelskandidaten Protrans har godkänts av både Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket. Aktien rusade 25 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 21 oktober

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?