1515
NEW YORK: JOBBRAPPORT DÄMPAR INFLATIONSORO, S&P 500 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna steg på fredagen efter en jobbrapport som lugnat marknadens inflationsoro, vilket ledde till kursuppgångar för flera av de högt värderade teknikjättarna.

Vid 17.15-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,4 procent medan S&P 500 steg 0,7 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex steg 1,3 procent.

Jobbrapporten för maj var något svagare än väntat. Antalet sysselsatta ökade med 559.000 personer, mot väntade 650.000 och arbetslösheten var 5,8 procent mot väntade 5,9. Enligt bedömare väntas den inte väcka nytt liv i inflations- och taperingdebatten.

"Det här bekräftar att förra månadens data inte var en avvikelse. För tillfället så sitter Fed stilla", sade Peter Cardillo, chefmarknadsekonom vid Spartan Capital Securities, till Reuters.

Bland enskilda bolag återhämtade Tesla delar av torsdagens fall med en uppgång på 3,3 procent. På torsdagen blev det känt att bolagets fordonsbeställningar i Kina halverades i maj jämfört med april.

Högt värderade teknikjättar har haft en relativt dämpad kursutveckling sedan inflationsskräcken letade sig in på marknaden i mitten av det första kvartalet. Den gruppen gynnades av fredagens jobbrapport och bolag som Intel, Microsoft, och Apple var upp 1,2-2,5 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 5 punkter till 1,57 procent.


Graf: S&P 500 fredagen den 4 juni

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?