1515
BÖRSEN: UPPGÅNGEN FÖRSTÄRKS MED GETINGE I TOPP, OMXS30 +1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt vid lunchtid på den avslutande handelsdagen för veckan inför midsommarfirandet. Getinge, Securitas och Evolution agerade draglok för avancemanget.

Strax innan klockan 12.30 var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,1 procent till nivån 2.268 med aktier för 7,1 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet.

Medicinteknikbolaget Getinge stod för en uppgång på 4 procent i täten, efter att Danske Bank höjt riktkursen till 361 kronor från 313 kronor med en bibehållen köprekommendation. Aktien bytte händer kring 329:40 kronor.

Säkerhetsbolaget Securitas skuggade med en uppgång på 3,4 procent till 132:30 efter att Carnegie höjt rekommendationen till köp. Riktkursen är fortfarande 148 kronor.

Evolution lättade 3,1 procent, efter att aktien inför handelsstart tappat 11 procent de senaste två handelsveckorna på analytikervarningar om att live-kasinobolagets sista rad kan drabbas om G7-förslag om att införa en global minimiskatt för företag blir verklighet.

Även storbankerna steg, stärkta av Pareto Securities återupptagna bevakning med köprekommendation på Handelsbanken och Nordea. Utöver detta fanns också H&M liksom verkstadsbolagen Atlas Copco och Alfa Laval med uppgångar på 1,5-2 procent.

I botten fanns Astra Zeneca och Swedish Match som enda bolag med minus, dock måttliga sådana i tiondels procenttal.

Investmentbolaget Creades steg cirka 3,5 procent efter att ha sålt sin andel i Tink i samband med att Visa köper hela det svenska fintech-bolaget för 1,8 miljarder euro.

Ett annat bolag som noterades uppåt var modehandlaren Rizzo, vars aktie steg med omkring 12 procent efter att bolaget meddelat att ett samarbete har ingåtts med den tyska e-handlaren Zalando.

På bioteknikscenen noterades tre nyheter som stack ut och vållade kursreaktioner. Forskningsbolaget Asarina Pharma lyckades inte påvisa någon statistiskt säkerställd förbättring gentemot placebo med läkemedelskandidaten sepranolon inom menstruell migrän. Aktien rasade 42 procent.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s besked om att Bioarctic och dess japanska partner Eisai beviljas genombrottsstatus för lecanemab, för närvarande i fas 3 vid behandling av Alzheimers sjukdom, lyfte det svenska forskningsbolagets aktie med 9,5 procent.

Scandion Oncology har i samband med interimsresultat från en fas 2-studie påvisat ökad biologisk aktivitet av cellgiftet Folfori i kombination med bolagets läkemedelskandidat SCO-101 vid behandling av spridd tjock- och ändtarmscancer. Dessutom har bolaget hittat en biomarkör i RAS-genen. Användningen av biomarkören väntas dock ge en försening i utläsningen av resultaten i del 2. Aktien var upp 7 procent.

Mangold fortsatte upp 19 procent efter onsdagens uppgång på 12 procent. Under onsdagen meddelades att finansbolaget avser flytta till Stockholmsbörsens huvudlista.

På First North var det trångt runt klockan när USWE, Intellego, Emplicure och Biosergen började handlas. Stockholmsbörsen har samtidigt fått ett nytt SPAC-bolag i form av TBD30. Samtliga aktier backade i varierande grad, men Intellego såg svagast utveckling och avslut över 40 procent under teckningskurs.


Graf: OMXS30 torsdagen den 24 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?