1515
Annons
BÖRSEN: VISS INDEXÅTERHÄMTNING, HUSQVARNA FALLER, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i tisdagens inledande handel och en liknande återhämtning sågs på de ledande Europabörserna. Oron hade dämpats något för att krisen i den kinesiska fastighetjätten Evergrande, som utlöst börsras på måndagen, ska ge spridningseffekter.

Husqvarna var morgonens förlorare efter nyheten om att uteblivna gräsklipparmotorleveranser riskerar försäljningstapp.

På svensk mark riktas blickarna mot Riksbankens räntebesked kl 9.30 och den efterföljande pressträffen med Stefan Ingves kl 11.00.

Vid 9.25-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,5 procent till nivån 2.283, efter måndagens indexnedgång på 2,2 procent. Aktier för omkring 2,8 miljarder kronor hade omsatts under öppningshandeln.

Frankfurtbörsen hade samtidigt gått upp 0,8 procent och Londonbörsen hade stigit lika mycket.

I den svenska storbolagslistan var SCA vinnare, med en uppgång på 2,4 procent. Jefferies har uppgraderat SCA till köp från tidigare behåll och pekar på att aktien tappat omkring 16 procent den senaste månaden.

Även Sinch och Autoliv låg i topp i OMXS30-indexet, med uppgångar om 2,0 procent respektive 1,5 procent. I andra änden av indexet återfanns Electrolux och Ericsson som vardera backade med omkring 0,5 procent.

Husqvarna flaggade på morgonen för att en konflikt med Briggs & Stratton (B&S), som levererar gräsklipparmotorer, i värsta fall kan komma att ge en negativ effekt på försäljningen om 2 miljarder kronor under främst 2022. B&S har informerat Husqvarna att endast en mycket liten del av de motorer för åkgräsklippare som Husqvarna beställt inför säsongen 2022, främst för Nordamerika, kommer att levereras.

Trädgårdproduktstillverkaren handlades ned 5,6 procent på beskedet.

Veoneer gick ned 0,5 procent. Bilsäkerhetsföretaget har meddelat att tidsfristen för Magnas uppköpsbud har löpt ut. Därmed uppfylls ett av de villkor som föreligger för att fusionen ska kunna genomföras. Bolagen ansöker nu om godkännande i EU och Kina.

Precise Biometrics backade 1,1 procent efter beskedet att vd Stefan Persson lämnar bolaget.

Ranplan, som gjort en riktad emission om cirka 28 miljoner kronor, handlades upp 3,0 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?