1515
Annons
BÖRSEN: POSITIV START VÄNTAS, UKRAINA OCH FÖRHANDLINGAR I FOKUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De europeiska börserna ser ut att bygga vidare på måndagens uppgångar när tisdagshandeln inleds. Fortsatta förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland samt USA-statistik väntas stå i blickfånget.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG Markets en uppgång på omkring 1 procent. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt upp 0,2-0,9 procent. De amerikanska börserna slutade högre på måndagen där S&P 500 steg 0,8 procent efter Stockholmsbörsens stängning. I den tidiga förhandeln var de amerikanska terminerna upp något.

Oljepriserna har fortsatt att pressas på tisdagsmorgonen efter att Shanghai meddelat karantänsåtgärder för att kuva spridningen av covid-19. På ränte- och valutamarknaderna har de amerikanska räntorna stigit – framför allt i kortare löptider.

Fokus för tisdagen kommer fortsatt att vara Ukraina-Ryssland där nya förhandlingar ska inledas. Samtidigt fortsätter Ryssland att attackera Kiev och förhoppningar om större genombrott är små, även om Ryssland enligt Financial Times har släppt kravet på att Ukraina ska "avnazifieras" och går med på att landet går med i EU så länge det fortsätter att vara militärt neutralt. På makroagendan står bland annat USA-data i form av JOLTS (aktivitet på arbetsmarknaden) och hushållens konfidensindikator.

Kanada kommer att välja Lockhead Martins F-35 i stället för Saabs Gripenplan i en affär vars värde uppskattas till 19 miljarder dollar. Saab sade i en kommentar till CNN att de respekterar beslutet från den kanadensiska regeringen, men vidhåller samtidigt att de hade presenterat det bästa erbjudandet.

Alfa Laval har fått en order på 670 miljoner kronor för bryggerisystem till Golden Brewery, det största bryggeriet i USA. Ordern är enligt bolaget den största någonsin.

CTEKS näst största ägare Altor har sålt aktier motsvarande närmare 12 procent av de utestående aktierna i batteriladdleverantören. Priset i placingen blev 120 kronor per aktie. CTEK-aktien stängde vid 131:10 kronor på måndagen.

Även i Hemnet har större ägare i form av General Atlantic lättat på innehavet via en placing av 8 miljoner aktier på måndagskvällen. Priset blev 142 kronor per aktie att jämföra med måndagens stängningskurs på 154:50 kronor.

Gruv- och prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har mottagit ytterligare analysresultat från de borrhål som gjordes i fjol inom bolagets spanska Corcelprojekt, men flaggar samtidigt för att covid-19 lett till förseningar.Catena har beslutat om en riktad nyemission om 4,1 miljoner aktier till en teckningskurs om 526 kronor per aktie, motsvarande en premie om 0,1 procent jämfört med måndagens stängningskurs. Nyemissionen innebär en utspädning om cirka 9,9 procent.


Morgonens analytikerutlåtanden:

* Jefferies International höjer riktkursen för Sobi till 253 kronor från 220 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 220 kronor föregående handelsdag.

* Pareto Securities sänker riktkursen för Sandvik till 260 kronor från 320 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 204:80 kronor föregående handelsdag.

* Pareto Securities sänker riktkursen för Epiroc till 190 kronor från 230 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. A-aktien stängde på 194:55 kronor föregående handelsdag.

* Berenberg Bank sänker riktkursen för Husqvarna till 100 kronor från 135 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien stängde på 95:96 kronor föregående handelsdag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?