1515
BÖRSEN: NEGATIV ÖPPNING I KORTEN MED H&M-RAPPORT I FOKUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en svag inledning på onsdagen, sedan storbolagsindex stärkts till rekordnivån över nivån 2.200 under ledning av verkstadsbolag dagen innan.

Med en halvtimme kvar till öppningen i Stockholm stod IG Markets förhandelsoption för OMXS30 0,4 procent ned, vilket var något mer än snittet på kontinenten. För det europeiska storbolagsindexet Eurostoxx50 indikerades en öppning 0,3 procent ned.

Främsta nyhet under morgonen kom från H&M, vars förlust för det första kvartalet (december-februari) kom in något lindrigare än befarat. Rörelseresultatet var 10 procent högre än förväntningarna, enligt Infronts estimatsammanställning. Bruttomarginalen kom in på 47,6 procent, 1 procentenhet lägre än väntat. H&M:s försäljning under perioden 1-28 mars steg 55 procent i lokala valutor.

Avseende situationen i Kina och den bojkott som brutit ut i landet kommenterade H&M i en separat kommentar att bolaget är "fast beslutna" om att återfå förtroendet från kinesiska kunder, kollegor och affärspartner samt att arbete pågår för att "hantera situationen ansvarsfullt".

I övrigt på samma område har massa- och pappersbolaget Stora Enso meddelat att det planeras för att exportstopp av cellulosa till provinsen Xinjiang på grund av ekonomiska- och hållbarhetsskäl, enligt Sveriges Radio.

Enligt årsredovisningen hade Stora Enso en försäljning i Kina som uppgick till 860 miljoner euro, motsvarande cirka 10 procent av bolagets totala försäljning.

Vad gäller riktkurshöjningar har Ericsson höjts hos Nordea Markets till 134 kronor från 124 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 116 kronor på tisdagen. SSAB:s riktkurs har höjts hos DNB Markets till 56 kronor från 45 kronor. Rekommendationen köp upprepas. A-aktien i SSAB stängde på 44:97 kronor på tisdagen.

Essity har tagits upp för bevakning hos Pareto Securities med rekommendationen köp och riktkursen 320 kronor. B-aktien stängde på 273:40 kronor på tisdagen.

Styrelsen i det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplay har beslutat att genomföra en översyn av olika strategiska alternativ för bolaget "i syfte att skapa bästa möjliga värde för aktieägarna". Denna kan utmynna i slutsatsen att Zetadisplay bör få en ny ägare som köper ut bolaget från börsen.

I övrigt på rapportfronten var Mag Interactive. Den First North-noterade spelutvecklaren redovisade ett nettoresultat på -2,0 miljoner kronor (-4,3) och en nettoomsättning på 72,6 miljoner kronor (50,5).

På onsdagen är det handelspremiär för medicinteknikbolaget Pharmiva på Nasdaq First North. Pharmiva ska ta en del av marknaden för behandling av bakteriell vaginos som drabbar en tredjedel av alla kvinnor i fertil ålder, en marknad som i dag uppskattas till omkring 0,8 miljarder dollar årligen, sade nyligen bolagets vd Christina Östberg Lloyd i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Den unitemission på 35 miljoner kronor som Pharmiva gjorde inför noteringen tecknades till 126 procent. Teckningskursen var 32 kronor där varje unit bestod av två aktier och en teckningsoption.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?