1515
BÖRSEN: VÄNDE NED FRÅN REKORDET ÖVER 2.000, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen startade veckan starkt och noterade en ny rekordnivå, men självförtroendet höll inte i sig. Evolution och Essity höll sig uppe i vinnarlistan medan H&M och Autoliv tyngde i botten.

Vid stängning var Stockholmsbörsen ned med 0,6 procent till nivån 1.975 efter att på förmiddagen besökt området över 2.000 för första gången någonsin. Aktier för 23,1 miljarder hade vid stängning omsatts på Stockholmsbörsen.

Livekasinobolaget Evolution fick under förra veckan höjda riktkurser av analytiker som menade att bolagets värdering är välförtjänt. Aktien summerade förra veckan till en uppgång på 6 procent och adderade ytterligare 2,7 procent på måndagen.

Bäst gick dock Essity,som steg mot toppen av listan under eftermiddagen och slutade upp 2,9 procent, efter att den amerikanska konkurrenten Kimberly Clark redovisade ett fjärde kvartal som var över analytikerförväntningarna.

Även Ericsson fanns med högt upp i listan med en uppgång på 2,1 procent. Den finländska telekomkollegan Nokia stack iväg hela 13 procent. Livlig aktivitet i en av nätforumet Reddits ökända börstrådar tillskrevs på vissa håll den kraftiga uppgången som inte tycks relatera till någon nyhet kring bolaget.

Astra Zeneca var upp 1,8 procent. Läkemedelsbolaget meddelade att man nått det primära målet i en jämförande fas 3-studie av blodcancerläkemedel Calquence.

På den nedre halvan fanns H&M och Autoliv. Klädjätten backade 3,9 procent och bilsäkerhetsbolget var ned 2,7 procent. Även banksektorn underpresterade med Nordea och SEB ned omkring 2,2-2,4 procent.

Ett antal rekommendationer och riktkursändringar bidrog till kursrörelser på Stockholmsbörsen på måndagen.

Vicore Pharma var en av de bättre aktierna på huvudlistan och steg 11,4 procent. Redeye har höjt sin värdering av forskningsbolaget till 62 kronor från 48 kronor i det analyshuset kallar "base case".

Investmentbolaget Ratos B-aktie noterades för en uppgång på 4,2 procent till 39:30 kronor efter att SEB Equities höjt rekommendationen till köp med ny riktkurs 49 kronor (37). Banken menar bland annat att det finns utrymme för fortsatta operationella förbättringar under de kommande två åren och med avyttringen av Bisnode har relationen mellan risk och avkastning förbättrats.

Hotellsektorn gick svagt. Scandic och Pandox föll 7,7 respektive 6,9 procent. SEB Equities tror att återhämtningen i sektorn kommer att ta längre tid och prispressen på hotellrum kommer att bestå även efter lättade restriktioner. Rekommendationerna sänktes till sälj.

Carnegie sänkte på måndagen Electrolux Professional till behåll från tidigare köp, dock med höjd riktkurs till 50 från 41 kronor. Aktien, som på fredagen backade 3 procent efter en säljrekommendation från SEB, stängde ned 4,5 procent.

Azelio handlades upp 4,8 procent. Bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med Svea Solar för att utveckla projekt med Azelios energilagring, kallad Tes.pod, kopplat till solceller. Bolagets vd Jonas Eklind säger till Nyhetsbyrån Direkt att projektet kan vara värt flera hundra miljoner kronor.

Streamify rivstartade sin första handelsdag på Spotlight Stock Market. Sista avslut för aktien respektive teckningsoptionen innebar en uppgång på 123 procent från teckningskursen.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndagen 25 januari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?