1515
BÖRSEN: KINNEVIK OCH INVESTOR I BOTTEN, OMXS30 -1,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan på minus i likhet med omvärldsbörserna, efter att kinesisk statistik under natten visat på större tillväxttapp än väntat i landet. Dessutom fortsätter covid-fallen att öka kraftigt på flera håll i världen och talibanerna har tagit över Afghanistan.

Vid 13-tiden hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backat 1,1 procent till nivån 2.381. Aktier för drygt 7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var tyska DAX-index ned 0,4 procent och Londonbörsen sjönk runt 1 procent.

Bland fåtalet aktier med stigande kurser på storbolagslistan i Stockholm låg teleoperatörerna Telia och Tele2 på plus 0,4 respektive plus 0,2 procent. ABB var upp 0,3 procent och Getinge med 0,1 procent.

Investmentbolag har haft det tufft på börsen på sistone. I botten av OMXS30 på måndagen pressades Kinnevik och Investor, som på senaste tiden fått sina värderingar ifrågasatta av experter. Kinnevik sjönk 4,5 procent och Investor med 3,8 procent.

Långt ned i förlorarlistan syntes också H&M, Boliden och SKF med nedgångar runt 2 procent. Sandvik tappade 1,7 procent och Evolution 1,4 procent.E-handelsbolaget Boozt fortsatte ned 3,3 procent efter fredagens rapportbesvikelse. E-handelsbolaget har fått sin rekommendation sänkt till behåll från köp av såväl Nordea som ABG Sundal Collier och även en del sänkta riktkurser.

Gruvbolaget Endomines rusade i stället 26 procent. Gruvdriften har påbörjats vid gruvan Friday i Idaho. Vidare har Orongrande anrikningsverk slutfört torrprovningen av verket och kommer att slutföra våtprovningen vid verket samt påbörja anrikningen av malmen i slutet av augusti.

Även Immunovia gick mot strömmen med en uppgång på nära 11 procent. Försäljningspotentialen för diagnosbolagets test Immray Pancan-d är stor, då företaget i första hand riktar sig mot den så kallade familjära ärftliga högriskgruppen, som består av cirka 350.000 personer i USA. I framtiden kan den dock komma att omdefinieras och inkludera även de som har en nära släkting med bukspottskörtelcancer, och då omfatta cirka 1,5 miljoner personer i landet, sade Immunovias vd Patrik Dahlén till DI.tv.

Hexatronic fortsatte upp med 6 procent efter förra veckans delårsrapport, som fick aktien att rusa på rapportdagen.

Embracer var ned 1,1 procent. Gamingbolaget släpper sitt delår på onsdag i kölvattnet av flera rapportdrivna kursras inom gamingsektorn i förra veckan.

Oljepriserna sjönk på måndagen och bland börsens oljebolag syntes nedgångar för Lundin Energy och IPC på runt 2 procent och Enquest med 3 procent.

ISR, som utvecklar inhalationsvaccin mot covid-19, steg brant i förra veckan efter besked om en avsiktsförklaring i Bangladesh för att genomföra en klinisk studie. Bangladeshiska medier har sedan rapporterat ytterligare detaljer rörande tidsplan för lansering samt kommersiella villkor. Detta tillbakavisas dock av ISR. Aktien fortsatte upp med 12,6 procent.


Fastighetsbolaget Genova Propertys steg drygt 3 procent efter sin rapport för det andra kvartalet med ökade hyresintäkter och förvaltningsresultat.

Sämre gick det för likaså rapportaktuella desinfektionsbolaget Lifeclean, som handlades ned 12 procent.

Surt mottagande av rapport fick även Qlife som tappade drygt 9 procent. Medicinteknikbolagets förlust på ebitda-nivå ökade till 8,1 miljoner kronor i andra kvartalet (-2,1) även om intäkterna steg till 10,5 miljoner kronor (6,2).


Spannmålssorteringsbolaget Bomill har beslutat att genomföra en riktad nyemission till teckningskurs 4 kronor, motsvarande en rabatt på 12,5 procent. Aktien var ned 8 procent till drygt 4:90 kronor.

Etrion tappade 81 procent, eller 2:48 kronor. Aktien handlas från måndagen exklusive utdelning om motsvarande cirka 2:70 kronor i spåren av bolagets avyttringar av andelarna i de japanska solprojekten.

Modern Ekonomi var ned 26 procent. Den First North-listade redovisningsbyrån fick uppmärksamhet i förra veckan efter kraftig kursrusning som ledde till handelsstopp. Det är sedan tidigare känt att bolaget har planer på att avnotera sig.Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index måndagen den 16 augusti

image

Källa: Infront

Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?