BÖRSEN: ANDHÄMTNING EFTER VACCINRUSNING, OMXS30 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hämtade på tisdagen andan efter måndagens glädjerusning på det positiva vaccinbeskedet från Pfizer. Ericsson tyngde indexet efter besvikelse över utebliven höjning av målen i samband med bolagets kapitalmarknadsdag.

Vid stängning var storbolagsindex OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.886. Aktier för 34,2 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten var självförtroendet något högre med uppgångar i såväl Frankfurt som Paris.

H&M som tillhörde måndagens stora vinnare fortsatte upp 3,2 procent på tisdagen. Flera storbanker syntes också i toppen med starkast utveckling för Handelsbanken som steg 3,4 procent.

SKF:s konkurrent Schaeffler rapporterade en förlust för årets första nio månader, men har sett en ljusning under det tredje kvartalet och aktien steg omkring 2 procent i Frankfurt. I Stockholm var SKF upp 3,5 procent.

Ericsson som höll kapitalmarknadsdag föll 6,6 procent och placerade sig i botten av OMXS30. Telekombolaget meddelade på måndagskvällen att någon höjning av de finansiella målen för 2020 och 2022 inte var att vänta, vilket Nordea i en kommentar menade var en besvikelse.

"På ytan ser de långsiktiga ambitionerna och utsikterna positiva ut men om man gräver djupare lämnas flera fundamentala frågor obesvarade", skrev banken.

Måndagens tendens med uppgångar för aktier som straffats under pandemin syntes till viss del även på tisdagen. SAS adderade 5,5 procent till måndagens rusning på 24 procent, medan Hufvudstaden med ett fastighetsbestånd viktat mot kontor, handel och butiker var upp 5,8 procent. Även hotellfastighetsbolaget Pandox fortsatte uppåt med 7,5 procent.

Sämre gick det för Instalco som fått rekommendationen sänkt till sälj från behåll av SEB Equities. Banken menar att den senaste tidens kursuppgång gett en hög värdering givet en inbromsning i efterfrågan. Aktien, som är upp över 50 procent sedan årsskiftet, föll 7,3 procent.

Hjälmbolaget Mips fick en riktkurshöjning till 425 kronor från 370 kronor av Pareto som stod fast vid rekommendation behåll. Höjningen räckte dock inte och aktien backade närmare 11 procent till omkring 392 kronor.

E-handlare som även de gynnats av pandemin hade också en sämre dag. Boozt följde upp måndagens fall på närmare 13 procent och noterades för en nedgång på 8,9 procent på tisdagen. Kollegan Zalando backade över 4 procent i Frankfurt.

Nent aviserade vid tisdagens kapitalmarknadsdag nya finansiella mål samt en omfattande lanseringsplan för streamingtjänsten Viaplay. Streamingbolaget överväger även att genomföra en nyemission på mer än 3,5 miljarder kronor. Aktien steg i inledningen som mest 10 procent men vände ned och stängde på en nedgång om 3,5 procent.

Även Storytel inledde dagen med en uppgång efter en delårsrapport som enligt en kommentar från Pareto Securities var förvånansvärt stark. Vinden vände dock under dagen och vid stängning var aktien ned 6 procent.

Oxe Marine steg närmare 11 procent efter att båtmotorföretagets distributör Diesel Outboards meddelat att den amerikanska staten har tecknat ett flerårigt avtal rörande över 50 stycken OXE300.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 tisdag den 10 november


image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?