1515
Annons
BÖRSEN: INVESTOR LYFTER OCH ASTRA BACKAR, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg något i fredagens inledande handel. Investor stack ut som en vinnare i öppningen efter att A-aktien inkluderats i MSCI:s globala index.

Rapportaktuella Astra Zeneca och Scandi Standard sjönk däremot medan Storytel var upp efter USA-förvärv.

Vid 9.50-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till nivån 2.349. Aktier för 5,1 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Indexen i Frankfurt och Paris låg båda på plus 0,1 procent.

Investors B-aktien låg i topp i OMXS30, med en uppgång på 3,9 procent. Investors A-aktie steg samtidigt 5,9 procent efter att den inkluderats i MSCI:s största globala index i den halvårsvisa översynen.

Även Getinge, Lifco och Sagax inkluderas i det MSCI-indexet. Dessa aktier visade dock inga större kursreaktioner.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca återfanns på förlorarlistan, med en nedgång på 1,6 procent. Vinsten per aktie för kärnverksamheten på 1:08 dollar i det tredje kvartalet 2021 missade analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på 1:25 dollar per aktie, enligt Infront. Prognoserna för helåret upprepas och vd Pascal Soriot spår en stark avslutning på året.

Kycklingföretaget Scandi Standard backade 4,9 procent. Bolaget räknar med att det underliggande rörelseresultatet fjärde kvartalet bli lägre än i tredje kvartalet, som en följd av pris- och kostnadsökningar.

Mönsterkortsleverantören NCAB rusade däremot 14,6 procent efter att ha gett besked om en extrautdelning på 10 kronor per aktie samt en aktiesplit 10:1. Rapporten för det tredje kvartalet bjöd på en omsättningstillväxt på 45 procent.

Storytel handlades upp 3,7 procent efter att bolaget gått in på USA-marknaden genom förvärvet av Audiobooks.com. I ljudbokssektorn kan också noteras att musikstreamingbolaget Spotify har förvärvat Findaway, som är verksamt inom digital ljudboksdistribution.

Även Millicom har varit i köptagen. Bolaget förvärvar de återstående 45 procenten i det samriskbolag som det har i Guatemala från lokala partners för 2,2 miljarder dollar. Aktien var upp 2,0 procent.

En större kursrörelse bjöd Ferronordic på. Återförsäljare av anläggningsmaskiner steg 11,3 procent efter att kvartalsresultatet överträffat analytikernas förhandstips.

Bränslecellsbolaget Powercell stärktes 9,6 procent. Försäljningstillväxten under tredje kvartalet, som var 172 procent, drevs av ökad efterfrågan inom samtliga segment.

Volvo Cars fortsatte sin kursresa norrut, med en uppgång på 3,9 procent till 67:10 kronor, klart över de 53 kronor som aktien noterades till för två veckor sedan.


Graf över OMXS30 hittills på fredagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?