1515
BÖRSEN: BOLIDEN LYFTE EFTER PRODUKTIONSBESKED, OMXS30 +1,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rivstartade veckan där Boliden anförde de mest omsatta bolagen efter besked om att de tidigare produktionsstörningarna nu är under kontroll.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 1,3 procent till nivån 2.230. Aktier för 27,3 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen.

På OMXS30 var det fördel cykliska aktier medan defensiva var överrepresenterade i botten på listan.

Starkast gick Boliden som meddelade att produktionskapaciteten vid gruvorna i Aitik och Tara nu är fullt återställd efter tidigare produktionsstörningar. Marknaden gillade beskedet och handlade upp aktien 3,7 procent.

H&M:s publicitetsmotvind i Asien fortsatte där Vietnam uppmanat till bojkott efter att klädjätten publicerat en karta på sin hemsida som tillskriver hela Sydkinesiska havet till Kina. Klädjätten har blott ett tiotalbutiker i Vietnam och nyheten påverkade inte aktien som steg 2,8 procent.

Bland övriga vinnare fanns Evolution med en uppgång på 2,5 procent. ABB steg 2,3 procent med stöd av att Goldman Sachs återupptagit bevakning med rekommendation köp. Teleoperatörerna och Astra Zeneca knep jumboplatserna med nedgångar i spannet 0,2-1,0 procent.

Cellinks aktieägare kunde glädjas åt en kursuppgång på 15 procent för dagen. ABG Sundal Collier har inlett bevakning med rekommendationen köp och på eftermiddagen meddelade medicinteknikbolaget att man ingått ett samarbete med UPM Biomedicals som enligt bolaget innebär fler möjligheter.

I toppskiktet på Stockholmsbörsens huvudlista fanns även Anoto med en uppgång på närmare 16 procent efter ett distributionsavtal i Förenade Arabemiraten, samt Odd Molly som fortsätter resan mot fastighetssektorn och förvärvar ett lager tillhörande en e-handelsaktör. Det före detta modebolagets aktie steg 7,8 procent.

Inom kategorin ny verksamhetsinriktning lade Wesc ännu en dag med kursuppgång över 20 procent till handlingarna. Sedan beskedet den 22 mars att kläder överges till förmån för bygg- och anläggning har aktien rusat 400 procent.

Creades förvärvar 12 procent av aktierna i prisjämförelsetjänsten Pricerunner för en prislapp om 370 miljoner kronor som betalas i form av en nyemission. Investeringsbolaget steg 3,6 procent.

SAS avgående vd Rickard Gustafson kan komma att ersättas av den tidigare British Airways-chefen Alex Cruz, enligt källor till Sky News. Aktien var upp 3,3 procent.

Dustins utveckling på kort sikt kommer att överträffa den Amazon-relaterade långsiktiga risken i aktien, menar SEB Equities i en analys och höjer rekommendationen till köp. IT-återförsäljaren steg 5,2 procent. SEB har även sett över Intrum och justerat upp riktkursen till 305 kronor från 290 och aktien steg 4,9 procent till 283 kronor.

Euroafrica Digital Ventures som tillhandahåller tjänster inom digital media hade en mindre lyckade premiärdag på First North. Teckningskursen i unitemissionen inför noteringen motsvarade närmare 6:40 kronor per aktie och sista avslut för aktien gjordes till 4:50 kronor, en nedgång på närmare 30 procent.


Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdag 6 april

image

Bildkälla: Infront.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?