Annons
DIREKT POD: DUKAR PONZI-VÄRDEN BUFFÉ FÖR BUFFETT?

STOCKHOLM (Direkt Studios) Redan när 2019 gick mot sitt slut började prognosmakare att förklara de glada dagarna för riskfyllde tech- och tillväxtaktier som räknade.

En stundande svacka i konjunkturen skulle sätta p för trenden med låga räntor och centralbanksledda stödköp i marknaden, vilket möjliggjort för ovana investerare att slå index och rutinerade moguler med hästlängder, utifrån den grogrund som skapats för investeringskonceptet att ta så hög risk som möjligt i börs- och kryptomarknaden.

Tråkiga boomer-investerarmodeller, som utgick från Warren Buffetts fundamentala värdeanalyser, hade kallats döende samtidigt som nya, techfokuserade tillväxtmoguler, gjort sig till namn att räkna med.

Men som ett dråpslag för siare om att gammal är äldst kom pandemiåren 2020 och 2021 och fick värdeinvesterare att slita sitt sista kvarvarande hår. Plötsligt var det ännu lättare att tjäna grova pengar på hutlösa äventyr i ett hyperexpansivt ränteläge som möjliggjorde stora lån att finnansiera hög risk till låg kostnad.

Ur detta unika börsklimat kom 2022 till sist, med avmattad pandemi, att bli ett sällan skådat dråpslag mot riskinvesterare, och med detta rörde sig också finansvärldens gråa eminenser tillbaka till börsgolvet med kassor uppumpade till rekordstorlek efter åratal av utdelningar som inte återinvesterats under rekordvärderingarnas tid.

Hade paradigmskiftet mot techonomin, med evig tillväxt som mål, varit ett falskt sådant eller skulle värdeinvesterarna somna in igen när ränteskräcken lagt sig och de nya unga namnen komma tillbaka ur dyn som var 2022 års techkrasch?

Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.


Podcasten finns tillgänglig på samtliga podcastplattformar, bland annat Spotify, Apple Podcaster och Acast.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera