1515
BETTING: SPELINSPEKTIONENS FÖRSLAG BORDE HA INFÖRTS I GÅR - BOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spelinspektionens förslag i tisdagens delrapport till regeringen om att införa licenser för underleverantörer skulle helst ha införts i går. Det anser Branschföreningen för Onlinespel (BOS).

"Vi tycker att det här är bra förslag generellt, och regeringen bör skrota de förslag som man presenterade för några veckor sedan, eftersom vi vet att de skadar kanaliseringen och därmed konsumentskyddet, medan de här förslagen stärker kanaliseringen", säger BOS generalsekreterare Gustaf Hoffstedt till Nyhetsbyrån Direkt.

På tisdagen presenterade Spelinspektionen en delrapport under det uppdrag som regeringen gett myndigheten att rapportera månadsvis till om läget på den svenska spelmarknaden och vidtagna åtgärder med anledning av coronaviruset.

Under det nuvarande regelverket är det bara speloperatörer som behöver en licens för att bedriva spel i Sverige. Ett av förslagen i den senaste rapporten från Spelinspektionen är alltså att införa licenskrav även för underleverantörer till licenshavarna.

"Vi har under lång tid verkat för b2b-licenser så vi tycker att det är ett utmärkt förslag, och det borde helst ha införts igår. Men låt oss inte gråta över spilld mjölk", säger Gustaf Hoffstedt, som menar att licenser för underleverantörer är ett bevisat framgångsrikt vapen mot illegala operatörer.

Beträffande chanserna för att Spelinspektionens förslag blir verklighet är generalsekreteraren positiv.

"Jag bedömer de som ganska goda eftersom kanaliseringen är så pass dålig i Sverige, vilket gör att man måste vidta åtgärder för att stärka den", säger Gustaf Hoffstedt.

När den svenska spellagen trädde i kraft den 1 januari 2019 satte regeringen upp ett mål om kanalisering, det vill säga hur stor andel av spelandet som sker inom licenssystemet, på 90 procent. Enligt en rapport från Statskontoret från april i år uppskattas kanaliseringen till 88 procent.

Spelbolagen brukar dock vara snabba att påpeka att den verkliga kanaliseringen, och då framförallt för kasino som anses vara den mest problematiska spelformen hur ett beroendeperspektiv, torde vara ännu lägre. Detta eftersom ATG och Svenska Spel har en så stor del av den svenska marknaden inom trav och sportspel, vilket håller kanaliseringssiffrorna under vingarna.

Den 23 april presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ett lagförslag som syftade till att stärka skyddet för spelare under den pågående coronakrisen, då många sitter hemma och riskerar att hamna i en situation med ökat, och potentiellt problematiskt, spelande. Bland annat föreslogs att gränsen för insättningar till ett spelkonto ska vara högst 5.000 kronor per vecka och att bonuserbjudanden får uppgå till högst 100 kronor. Den tillfälliga förordningen föreslås träda i kraft den 1 juni och upphöra att gälla vid utgången av år 2020.

Förslaget har, kanske föga förvånande, mött massiv kritik från spelbranschen, men mer anmärkningsvärt också från statligt ägda Svenska Spel. Spelinspektionen ställer sig också tveksamma till delar av lagförslaget i sitt remissvar, och menar att förslaget kommer att ha en marginell effekt på spelarskyddet hos de licensierad spelbolagen, och att den effekten ska vägas mot de potentiellt negativa effekterna på kanaliseringen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?