1515
Annons
BÖRSEN: NEDGÅNGEN FORTSATTE MEN TELEKOM HÖLL EMOT, OMXS30 -1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En tilltagande nedgång noterades på Stockholmsbörsen under torsdagen, som summerade den andra raka nedgångsdagen för storbolagsindexet OMXS30. Oron för konjunkturen i spåren av energiprisuppgångar som följer av Rysslands krig i Ukraina var fortsatt på tapeten.

OMXS30 stängde ned med 1 procent till nivån 2.134 och under dagen omsattes aktier för 21,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute i Europa var tyska DAX-index upp med 0,1 procent medan franska CAC 40 sjönk med 0,2 procent.

Storbolagsindexet tyngdes av Handelsbanken som handlades exklusive rätt till utdelning om 5 kronor per aktie. Aktien gick ned med 6:18 kronor eller 6,6 procent. Andra förlorare bland storbolagen var låstillverkaren Assa Abloy och investmentbolaget Kinnevik som backade 3,7 procent respektive 3,1 procent.

Bättre gick det för telekomrelaterat. Operatörerna Telia och Tele2 samt telekomtillverkaren Ericsson steg med 1,9 procent, 1,4 procent respektive 1,2 procent vardera. Allra längst upp hittades dock skogsbolaget SCA, som klev upp 2 procent.

Den senaste tidens oljeprisuppgång gjorde halt, och så väl Nordsjöoljan Brent som den amerikanska WTI-oljan var ned med omkring 2 procent vid svensk stängning. Bland bolagen i sektorn steg dock Enquest med 6,4 procent efter att ha redovisat intäkts- och resultatökning för 2021 under morgonen.

Industrigruppen Volati varnade för en negativ resultatpåverkan till följd av situationen i Ukraina. Här föll aktien 13 procent.

Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, föll 15 procent efter att i sin tur ha meddelat att det första kvartalet påverkats negativt av komponentbrist. Nettoomsättningen bedöms bli i linje med samma period föregående år med en ebita-marginal om cirka 9 procent.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc var ned 6 procent. Bank of America har sänkt rekommendationen i två steg till "underperform". Banken ser flera tecken på att konjunkturen för gruvutrustning står på en topp och att det inte längre finns några lämpliga aktier i sektorn att köpa och att råvarupriserna är rekordhöga. Tillväxten av capex-investeringar under de senaste åren har sprungit ifrån den underliggande slutmarknaden, enligt Bank of America.

Fastighetsbolaget SBB handlades liksom flera sektorkollegor ånyo nedåt. Aktien sjönk med 7 procent för andra dagen i rad. Under onsdagen fortsatte blankarfirman Viceroy Research att kommentera SBB, som nu är ned med omkring 40 procent i år. Kursen tyngs också av den senaste tidens ränteuppgångar som satt press på fastighetsaktier, enligt en notering från Dagens Industri.

Affiliate-bolaget Better Collective handlades upp med 12 procent efter att ha uppdaterat guidningen för 2022 för att spegla ett samtidigt meddelat förvärv av Canada Sports Betting.

På torsdagen var det debut för guldprospekteringsbolaget Northgold på First North. Priset i erbjudandet var 11:60 kronor per aktie och vid lunch hade priset stigit till 16:00 kronor.


Graf: OMXS30 på torsdagen

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?