1515
BÖRSEN: SKF VÄNDE EFTER STARK RAPPORT, OMXS30 -0,2% (R)

(Rättar: Pareto har höjt riktkurs för Thule till 290 från 270, inte sänkt som tidigare angavs)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände upp något timmen innan lunch efter att ha handlats i tydligt negativt territorium under förmiddagen. SKF vände tvärt och lämnade bottenskiktet för en topplacering på OMXS30 efter rapporten som kom klockan 13.

Vid klockan 13.20 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till 1.771. Aktier för 9,9 miljarder kronor hade då omsatts. Riktning var densamma på motsvarande index i Europa. I New York pekade terminerna något upp inför tisdagseftermiddagens öppning efter gårdagens nedgångar.

På de europeiska börserna dikterade oro för ekonomiska konsekvenser av hårdare coronarestriktioner villkoren. Cykliska aktier utvecklades generellt svagt under förmiddagens handel medan defensiva tillgångar stod emot bättre.

SKF lämnade efter lunch en rapport som tog investerare och analytiker på sängen i positiv bemärkelse. Aktien vände från att under förmiddagen varit en av de sämre på OMXS30 till en topplacering med en uppgång på 1,9 procent. Omsättningen i kvartalet var 5 procent över analytikerna i Infronts konsensus, medan rörelseresultatet toppade förhandstipsen med hela 36 procent.

Även Swedish Match tillhörde måndagens rapportvinnare med en uppgång på 4 procent. Försäljningen av den tobaksfria nikotinprodukten Zyn uppvisade en försäljningstillväxt om 140 procent i USA och vd Lars Dahlgren beskrev i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efterfrågan som "urstark" samt att en kapacitetsutbyggnad inom en "inte allt för avlägsen framtid" inte är "osannolik".

Andra storbolagsaktier på plus var Getinge, upp 5,2 procent, samt Astra Zeneca, upp 0,9 procent.

Trelleborgs kvartalsresultat var över analytikernas förväntan, men industrikoncernen flaggade för tuffa tider inom segmentet olja & gas i det fjärde kvartalet samt att en återhämtning inom flygsegmentet ligger längre in i framtiden. Aktien var ner 2,8 procent.

Tieto Evry backade 4 procent efter sin rappport. Marknaden förbisåg att IT-konsultens underliggande resultat var över förväntan, när utfallet på sista raden tyngdes av engångsposter och var 30 procent under förväntan.

Forskningsbolaget Bioinvent har tecknat ett licensavtal för läkemedelskandidaten BI-1206 med kinesiska Casi Pharmaceuticals. Den inledande betalningen uppgår till 12 miljoner dollar med eventuellt efterföljande milstolpsbetalningar på upp till 83 miljoner dollar, samt ytterligare royalties. Aktien var en av de bättre på huvudlistan och steg 11 procent.

I hälsovårdssektorn fortsatte Immunovia sin resa nedåt efter besked om försenad säljstart av Immray PanCan-d för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer. En nedgång på dryga 20 procent adderades till måndagens nedgång på 17 procent.

Även Resurs Bank hade en sämre förmiddag och föll 5,5 procent efter en rapport som visade på lägre låne- och intäktstillväxt än väntat i kvartalet enligt Infront konsensus.

Thules rapport fick i förra veckan ett varmt mottagande men på tisdagen sänkte SHB aktien till sälj från behåll. Pareto Securities har också uttalat sig om aktien men istället justerat upp riktkursen till 290 kronor (270) med upprepad rekommendation behåll. Analyshuset menar att trots möjlighet till en saftig extrautdelning om 7:50 kronor för 2020, så är potentialen för en betydande uppsida begränsad. Aktien retirerade 1,4 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 27 oktober

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?