1515
Annons
BÖRSEN: TILLVÄXTAKTIER BLAND FÖRLORARNA, OMXSS30 -2,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fick en dyster start på veckan, efter fredagskvällens kursfall i USA, och nedgången utökades under loppet av måndagsförmiddagen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 hade lite efter klockan 12 sjunkit 2,7 procent till nivån 2.251. Aktier för cirka 12,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var det tyska DAX-indexet ned 1,7 procent och Parisbörsens CAC 40 hade fallit cirka 2 procent.

Ihop med den ihållande oron för högre styrräntor bidrar osäkerheten kring det geopolitiska läget, med det svajiga läget kring Ukraina, till att hämma riskaptiten på finansmarknaderna.

Samtliga aktier inom OMXS30 låg på minus. I botten återfanns ånyo kommunikationstjänstebolaget Sinch och livekasinoleverantören Evolution med kurstapp på 5,1 respektive 4,9 procent i spåren av att tillväxtbolag på Nasdaqbörsen gick särskilt svagt i fredags. Electrolux, SKF och Kinnevik tillhörde också de största förlorarna inom storbolagsindex och sjönk 3,8-4,2 procent.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides klättrade i stället nära 18 procent sedan bolaget kontaktat den amerikanska läkemedelsmyndigheten och återkallat sitt frivilliga tillbakadragande av blodcancerläkemedlet Pepaxto i USA. Oncopeptides har inlett en dialog med FDA för att gå igenom nydata, heter det. Bolaget ville på måndagen inte gå in på de vetenskapliga detaljerna som ligger bakom beslutet.

Transplantationsbolaget Xvivo har fått godkänt från det amerikanska läkemedelsverket FDA för Kidney Assist Transport, ett portabelt system för maskinperfusion av njurar. Xvivoaktien belönades med en uppgång på cirka 4 procent.

På rapportfronten redovisade Build Data, ett molnbaserat programvaruföretag för bygghantering, en drygt dubblerad kvartalsomsättning för juli-september på 22 miljoner kronor. Förlusten på ebitda-nivå mer än fördubblades dock och aktien handlades ned 2,4 procent.

Fagerhult gick mot strömmen och handlades upp drygt 2 procent. Belysningsföretaget har av oförklarliga skäl hamnat i skugga på börsen, något som ger köpläge med tanke på fjolårets vinståterhämtning, anser Dagens industri som ser en kurspotential på 30 procent.

Börsveckan gav köpråd till Bulten, Catella och Candles Scandinavia. Den sistnämnda avancerade 3,2 procent medan de två övriga lyste rött.

Gamingbolaget Gold Town Games var upp 1,7 procent efter att ha ingått partnerskap med spelproducenten CS Games om att utveckla ett cricketspel.

Pierce sjönk 6,6 procent. I förra veckan släppte e-handelsbolaget preliminära siffror och pekade då på att de senaste kvartalen har varit utmanande och svårprognostiserade givet en volatil marknad och att osäkerheterna bedömdes bestå de närmaste kvartalen.

Bland andra kursförlorare vid lunchtid återfanns vinnaraktier från i fjol som Truecaller och NCAB, aktierna var ned 8-9 procent vid lunchtid på måndagen.

Vestum köper Kvalitetsmark R, ett specialistbolag inom mark- och betongentreprenader som i fjol omsatte 169 miljoner kronor. Vestum backade strax cirka 5 procent.Diagram: OMXS30 måndagen de 24 januari


image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?